Valótlanságot állít Matolcsy?

Bajnai Gordon volt kormányfő titkársága szerint valótlanságot állít Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, amikor arról beszél, hogy az előző kormány három százalékos többlethiányt okozott az idei költségvetésben.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény úgy fogalmazott: "a miniszter az előző másfél év áldozatait becsüli le, állítása a csontvázbrigád nemzetközileg is látványos kudarca után teljesen érthetetlen, alaptalan és szakmaiatlan".

"Nem lehet mindig visszamutogatni, a jelenlegi kormány elmúlt hat havi gazdasági és költségvetési kontárkodásának következményeit nem lehet az előző kormány nyakába varrni" - olvasható a dokumentumban.

A korábbi miniszterelnök titkársága azt írta: Matolcsy György állításával szemben az igazság az, hogy a Bajnai-kormány rendezett költségvetést hagyott utódjára. A távozó kormány teljes és valós képet festett az ország, a gazdaság és a költségvetés állapotáról, megfelelő tartalékokat képzett és kiszámítható pályára állította az országot - közölték.

Bajnai Gordon titkársága úgy látja: kezdettől fogva ismertek voltak azok a kockázatok, amelyek a gazdasági világválságból adódtak, s amelyekre mind a kormány, mind a Költségvetési Tanács, mind a Nemzetközi Valutaalap felhívta a figyelmet. Emlékeztetett arra: a kockázatokra a kormány a korábban nem látott méretű, 210 milliárdos tartalékot tervezett az idei költségvetésben.

A közlemény szerint több oka is volt annak, hogy a jelenlegi kormány nem volt képes tartani a Bajnai-kabinet által eltervezett hiánycélt. Ezek közé sorolta, hogy a jelenlegi kormány több más mellett fedezet nélkül csökkentette a társasági adót, amellyel 70 milliárdos hiányt generált, 10 milliárdos költségvetési ráfordítással terrorelhárító központot hozott létre.

Nyáron 120 milliárdos zárolást jelentett be a költségvetési intézményeknél, de ígéretével szemben nem volt képes féken tartani az állami kiadásokat - közölte a titkárság. A volt miniszterelnök titkársága úgy vélekedett: az Orbán kormány azzal is igyekszik leplezni a szakszerűtlen gazdaságpolitikáját, hogy megszűntette az államháztartás helyzetét bemutató havi adatszolgáltatást, így a költségvetési gazdálkodás nem transzparens.

Hozzátette: a jelenlegi kormány annak ellenére nem tudta tartani a hiánycélt, hogy végig hátszélben volt, hiszen a magyar gazdaság helyzete érdemben javult. A Bajnai-kormány a 2010-es költségvetésben még úgy számolt, hogy az idei évben a gazdaság 0,9 százalékkal zsugorodik, ezzel szemben a GDP várhatóan több mint egy százalékkal bővülni fog az idén.

Ennek a többletnek - mint írta a titkárság - egy része a költségvetésben is jelentkezik hisz a gazdasági növekedés motorja a feldolgozóipari export várhatóan kétszámjegyű mértékben bővül. Év közepére ráadásul megállt a munkanélküliség növekedése is - áll a dokumentumban.

A közlemény felidézte: a Bajnai-kormány munkaerő-piaci reformjainak köszönhetően nőtt a gazdasági aktivitás, és a jövő szempontjából fontos, már korábban letárgyalt jelentős beruházások, mint például az Audi, Opel, Knorr- Bremse beruházások realizálódtak.

A titkárság álláspontja szerint bebizonyosodott egyúttal az is, hogy a választások előtt, a Fidesz gazdaságpolitikáját megalapozó 29 közgazdász által jegyzett dolgozat teljességgel hamis alapokra épít: ők ugyanis azt állították, hogy a magyar gazdaság 2010-ben 2 és 4 százalék közötti mértékben csökkenni fog.

"Az elmúlt fél év illúziókra épülő, kontár gazdaságpolitikájának következménye, hogy az Orbán-kormány csak új, jövő-felélő, infláció gerjesztő, növekedést visszafogó adókkal képes tartani a hiánycélt. Ennek felelősségét az előző kormány nyakába varrni képmutatás" - zárul a közlemény.
Forrás: MTI