Vadludakkal vár Tata

A tatai Öreg-tó Magyarország legrégebbi mesterséges halastava. Az őszi-téli időszakban fantasztikus látványosságot kínál a természetkedvelőknek, ami méltán teszi híressé a tavat.

Ez a látványosság nem más, mint a vízimadarak, kiemelten a vadludak őszi-téli vonulása.
A távoli északi költőterületeikről a Kárpát-medencébe érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt, a tatai Öreg-tavon alakították ki egyik legrangosabb - 1989 óta nemzetközi egyezménnyel is védett - pihenőhelyüket.

Tízezrével érkeznek minden év novemberében, hogy a hideg téli hónapokat itt töltsék, aztán februárban-márciusban visszainduljanak skandináviai, szibériai költőhelyeik felé. Amitől Európa-szerte egyedülálló ez a látványosság, hogy a tatai Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely a kontinensen, melyet egy város szinte teljesen körülvesz.

Tata, a "Vizek Városa" Magyarország legjelentősebb vízivárával, a barokk építészet megannyi műemlékével és persze a modern kor épületeivel. Olyan keretet nyújt a madármegfigyeléshez, amit Mindenkinek látni kell. A természet és kultúra e szerencsés találkozása az, ami Tatát egyedülállóvá és varázslatossá teszi.

A Tatai Vadlúd Sokadalom egész napos rendezvénysorozatával elsősorban a távoli északi tundrák üzenetét magukkal hozó vadludakat köszöntik. Ez a madármegfigyelők egyik legrangosabb vetélkedője is. Miként a nyár végén a Hortobágy, úgy a novemberi fagyok idején Tata nyújt otthont azoknak a felnőtt és ifjúsági madarászoknak, akik olykor az időjárás viszontagságaival is dacolva, egész napos madármegfigyelő versenyen mérik össze tudásukat, kitartásukat.

A Tatai Vadlúd Sokadalmat 2001 óta rendezi meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja. Az országos természetvédelmi fesztivál minden év november utolsó szombatján kerül megrendezésre.