Az emberiség eddigi legnagyobb durrantása?

Új hőmérsékleti rekordot értek el az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC) Svájcban - jelentette be a kísérletet végző tudósok egyike.

Tíz milliárd fok

A fizikusoknak sikerült a Nap középpontjában lévő hőmérsékletnél egymilliószor magasabbat előidézni az ólom-atommagokkal végzett kísérlet során. A "mini-ősrobbanásként" jellemzett kísérletben tíz milliárd Celsius-fokon izzó tűzgolyók keringtek a hadronütköztetőben.

Ez "a legnagyobb hőmérséklet és sűrűség, amelyet kísérlet során valaha sikerült elérni" - monda David Evans, aki az LHC nagyenergiájú ion-ütközések tanulmányozására készült Alice-detektorán dolgozik. A "mini-ősrobbanástól" a tudósok azt remélik, bepillantást nyerhetnek az univerzum születése utáni másodpercek töredékeibe.

"Le vagyunk nyűgözve a sikertől" - monda Evans. "Nagyon örülök annak, hogy egy szeletét kutathatom annak, amiből a világegyetem a születése utáni másodperc milliomod részében állt" - fűzte hozzá.

Amikor a proton és neutron is megolvad

A nagy hadronütköztetővel folyó kísérlet a hét végén lépett új szakaszba, most már hidrogén protonja helyett ólomatomokat keringetnek benne. "Ilyen hőmérsékleten még az atommagot felépítő protonok és a neutronok is megolvadnak" - magyarázta Evans.

A kísérlet során forró, sűrű "leves" jött létre kvarkokból és gluonokból, a protonok és a neutronok építőköveiből. Ettől a kvark-gluon-plazmától remélik azt a tudósok, hogy többet megtudhatnak az erős kölcsönhatásról, a természet alapvető kölcsönhatásainak egyikéről, amely összetartja az atommagot.

Képünk illusztráció

Forrás: MTI/HírExtra