Obama ázsiai körúton

Megérkezett szombaton tíznaposra tervezett ázsiai körútjának első állomására, az indiai Mumbaiba Barack Obama amerikai elnök.

Körútjának célja, hogy továbbra is biztosítsa az Egyesült Államok politikai-gazdasági befolyását a feltörekvő térségben, új értékesítési lehetőségeket találjon az amerikai termékek számára, ezzel is hozzájárulva újabb munkahelyek létrehozásához az Egyesült Államokban.

Vasárnap Mumbaiból Újdelhibe utazik, majd onnan útja Indonéziába, Dél-Koreába és Japánba vezet tovább. Obama mumbai programjának első pontjaként megemlékezett az India gazdasági fővárosában 2008 novemberében elkövetett véres merényletsorozat 166 áldozatáról.

A Taj Mahal luxusszálloda, a terrorcselekmény egyik célpontja előtt mondott beszédében az amerikai elnök azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok és India egységesek a terrorizmus elleni harcban. Obama kijelentette, hogy azért választotta a vizitje kezdetének a megemlékezést a két évvel ezelőtti eseményekről, hogy kihangsúlyozza: a két ország közös szándéka a biztonságos és virágzó jövő megteremtése.

Obama a nap folyamán Mumbaiban várhatóan beszédet mond amerikai és indiai üzletemberek előtt.
Forrás: MTI