A pénzügyi intézmények különadója

A különadó alapja az egyes adóalanyok szervezeti formájától függően a 2009. üzleti évi számviteli beszámolóban (a naptári évtől eltérő üzleti évet választó adóalanyoknál a rendelkezésre álló legutolsó beszámolóval lezárt üzleti év adatai alapján) kimutatott módosított mérlegfőösszeg, kamateredmény, díj- és jutalékeredmény, korrigált nettó árbevétel vagy a biztosítók esetén a korrigált díj, befektetési alapkezelőnél a kezelt vagyon együttes értéke.

A 2011. évi különadó fizetési kötelezettséget a pénzügyi szervezeteknek a törvényjavaslat szerint a 2009. üzleti évi beszámoló alapján 2011. március 10-ig kell megállapítani, bevallani, és négy egyenlő részletben befizetni negyedévente, az utolsó hónap 10. napjáig.

A 2010-ben jogelőd nélkül létrejött pénzügyi szervezeteknek először 2011-ben kell a különadót megfizetniük; az adót az utolsó rendelkezésre álló beszámolóval lezárt üzleti év adatai alapján 2011. szeptember 10-ig kell megállapítaniuk és bevallaniuk, s két egyenlő részletben, 2011. szeptember 10-ig és december 10-ig megfizetniük.

A 2011. évi különadó kötelezettséget azoknak a naptári évtől eltérő üzleti évet választó adózóknak is teljesíteniük kell, amelyek 2010. szeptember 30-ig nem voltak különadó bevallásra kötelezettek. Az adót nekik is 2011. szeptember 10-ig kell bevallaniuk és két részletben befizetniük.

Ha a pénzügyi szervezet jogutód nélküli megszűnés, átalakulással történő megszűnés miatt vagy bármely nem szabályozott egyéb okból kikerül a törvény hatálya alól, a különadót a megszűnés vagy a kikerülés napját követő 30. napig kell megfizetnie.
A 2011-ben megállapított és bevallott különadót a 2011. évi adózás előtti eredmény terhére kell elszámolni.

Az idén két egyenlő részletben, szeptember 30-ig és december 10-ig kell megfizetni a "bankadót". A pénzügyi szervezetek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábbi közlése szerint az idén 182 milliárd forint adófizetési kötelezettségről számoltak be - ennek a felét határidőre be is fizették -, ami az előzetes számítások szerinti összeg 97 százaléka, így megfelel a kormány előzetes várakozásainak.
Forrás: MTI