Pintér: állampolgársági kérdések a középpontban

Rendőri, bevándorlási és állampolgársági kérdésekről folytatott kapcsolatfejlesztő megbeszélést a magyar és a török belügyminiszter pénteken Budapesten.

Besir Atalay, aki Pintér Sándor meghívására érkezett Budapestre, a tárgyalást követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy hazája jó kapcsolatokat ápol Magyarországgal.

Kiemelte: a találkozó aktualitásául az szolgált, hogy Magyarország a következő év elejétől az Európai Unió soros elnöki tisztét tölti be, míg Törökország jelenleg az európai közösségbe való tagfelvételét kérelmezi. A megbeszélésen ennek megfelelően a csatlakozási feltételek belügyi kérdései, elsősorban az illegális bevándorlás és a menekültkérdés került terítékre - fűzte hozzá.

Besir Atalay elmondta továbbá, hogy Magyarországra érkezve értesült az Ajka térségében történt iszapkatasztrófáról. A török belügyminiszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és megköszönte, hogy a magyar belügyminiszter a térségben elrendelt vészhelyzet ellenére is időt szakított találkozójukra.

Forrás: MTI