Vona: nagy az önkormányzati választások tétje

A Jobbik elnöke Kaposváron szerdán azt üzente a választóknak, hogy senki ne becsülje le az önkormányzati választások tétjét.

Vona Gábor a párt lakossági fórumán úgy fogalmazott: a korrupciónak nagy része Magyarországon nem a parlamentben történik, ez tévedés, ott csak megbeszélik "az egyes képviselők a folyosón, hogy hogyan fognak pénzt lopni, de valójában a pénzek nagy része önkormányzati és megyei szinten tűnik el." Október 3-án dönthetünk, hogy meg akarjuk-e ezt a folyamatot állítani - tette hozzá.

A Jobbik elnöke annak a meggyőződésének adott hangot, hogy noha Magyarországon ma minden terület - az egészségügytől az oktatáson, az idősek helyzetén át a fiatalokig - problémás, de ezek nem strukturális, hanem elsősorban finanszírozási problémák, tehát meg kell nézni, hogyan tűnnek el, és hol tűnnek el a pénzek, "hol élősködnek az országon".

Vona Gábor a fórumon résztvevő mintegy kétszáz fős hallgatóság előtt a legfőbb élősködőnek a politikát nevezte, de annak tartja a multinacionális tőke magyar vállalkozásokkal szembeni erőfölényét, valamint ide sorolta a cigánykisebbség azon részét, "amelyik úgy érzi, hogy a törvények rá nem vonatkoznak, csak az a néhány törvény, amely alapján segélyt kap".

Ez mind, mind ezermilliárdos tétel évente - mondta a Jobbik elnöke, aki úgy vélekedett: ha ettől meg tudnánk szabadítani az országot, akkor sokkal több pénz jutna mindenre. "Nem azt mondom, hogy minden problémánk megoldódna itt egy csapásra, de hogy föl tudnánk egy picit lélegezni, abban biztos vagyok" - fűzte hozzá.

Vona Gábor a fórumot megelőzően újságírók kérdésére válaszolva közölte: a párt az önkormányzati választáson tisztséget elnyert tagjaitól ugyanazt a következetességet várja el, amit a frakció az ország egészét tekintve a parlamentben képvisel, azaz, ami jó az adott közösségnek, azt meg kell szavazni, ami pedig nem, azzal a leghatározottabban szembe kell menni.

A kampányról szólva azt mondta: "nagyon álmos" kampány volt, amit olyan értelemben nem is bán, hogy kevesebb volt a rágalmazás, a mocskolódás, abban az értelemben viszont sajnál, hogy nagyon kevés vitára jutott lehetőség. Márpedig nehezen fognak tudni az emberek dönteni, ha nem látják a különböző alternatívákat - jegyezte meg a Jobbik elnöke.
Forrás: MTI