Tabajdi: a szerbek csatlakozása minden tagállam érdeke

Szerbia európai integrációja az unió minden tagállamának érdeke, de Magyarország szempontjából kiemelt fontosságú, stratégiai jelentőségű kérdés - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti képviselője az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyilatkozatában.

Beszámolt arról, hogy az Európai Parlamentben megalakult a "Szerbia Barátai" nevű csoport, amelynek ő is alapító tagja. A csoport azokat a képviselőket tömöríti, akik elkötelezetten támogatják az ország európai integrációs törekvéseit. Tabajdi szerint Szerbia részéről teljesen világos az elkötelezettség az EU iránt, így most az unión a sor, hogy megmutassa Szerbia iránti elkötelezettségét.

"Szerbia két hete hozzájárult ahhoz, hogy Koszovó kérdésében az EU tagállamaival közös határozatot nyújtson be az ENSZ Közgyűlésében" - emlékeztetett a magyar szocialista EP-képviselő. Úgy vélekedett, hogy az unió részéről meg kell könnyíteni a Belgrád és Pristina közti párbeszédet a tartós megoldás érdekében.

"Ez minimálisan azt jelenti, hogy a szerb többségű észak-koszovói területek széles körű autonómiát kapjanak a pristinai kormánytól. A két fél megegyezése esetén a kölcsönös szerb-koszovói területcserét sem szabad kizárnunk a lehetőségek közül" - tette hozzá Tabajdi Csaba, utalva arra, hogy korábban felmerült: Belgrád Észak-Koszovóért cserébe lemondana a Dél-Szerbiában fekvő, albán többségű Presevo-völgyről. "Magyarország számára a vajdasági magyarság és a szomszédsági viszony miatt kiemelt jelentőséggel bír, hogy Szerbia minél előbb az Európai Unió tagja legyen" - állapította meg az MSZP EP-delegációjának vezetője.
Forrás: MTI