LMP: 150 millió forintot költenek a kampányukra

Az LMP központi kampánya valamivel több mint 100 millió forintba fog kerülni - mondta el pénteki a főváros XI. kerületében a helyi LMP-s polgármester-jelölttel közösen tartott sajtótájékoztatóján a párt kampányfőnöke.

Karácsony Gergely az MTI kérdésére hozzátette, hogy a területi szervezetek saját kampányköltései változóak, mert azok nagyban függnek az adott szervezet lehetőségeitől, de számításai szerint összességében körülbelül 50 millió forintot tehetnek ki, tehát az LMP teljes egészében 150 millió forint körül költ az önkormányzati kampányra.

A politikus megjegyezte, úgy látják, hogy egy-egy nagyobb párt akár fővárosi kerületenként is elkölthet 100 millió forintot.

A kampányfőnök úgy fogalmazott, nem lehet tudni a nagyobb pártok által a kerületekben elköltött összegek eredetét "ezért jogos az a félelmünk, hogy ezek a kampánypénzek valahogy az illegalitás szférájából jönnek, és nagyon sokba kerülnek az adófizetőknek", mert a helyi kampányokat finanszírozó üzleti körök többszörösét kérhetik vissza ennek a pénznek a későbbi önkormányzati megrendelések során.

Karácsony Gergely kijelentette: az LMP nyílt kasszából, sokkal kevesebb pénzből, de kreatívabban kampányol.

A párt XI. kerületi polgármesterjelöltje, Gajárszki Áron azt mondta, hogy az ő helyi szervezetük eddig körülbelül másfél millió forintot költött a kampány során, és a kampányzáró eseményük sem kerül majd többe 100 ezernél. Hozzátette, sok szakember ingyen dolgozott nekik, ha az ő munkájukat is ki kellene fizetniük, akkor ötszörösére is nőhettek volna a költségeik.

Elmondta, hogy a kampányukra fordított összeg a központi támogatásból, visszafizetendő tagi kölcsönökből és magánszemélyek felajánlásaiból jött össze.
Forrás: MTI