A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint az MSZP csak azért támadja a közigazgatás átszervezését, mert nem tud másba belekötni. Csak annak van félnivalója, aki nem dolgozik rendesen.

ReGeneráció
Ezt a rendezvényt azért hívták életre, hogy bemutassák, milyen a közigazgatásban dolgozni. Rendkívül nagy volt az érdeklődés. A rendezvényen, mint egy nyolcezren vettek részt. A közigazgatási ösztöndíjra a háromszáz helyre mintegy háromezren adták be a pályázatukat. Persze az jó kérdés, vajon az érdeklődés, vagy a komoly munkanélküliség vitte oda a friss diplomásokat?
Hatalmas érdeklődés volt a múlt hétvégén megtartott kormányzati karrier-expón. Ezt a rendezvényt először rendezték meg. A célja a közhivatalok bemutatása volt a fiataloknak. Jövőre elvileg lesz folytatás.

A rendezvényről Rétvári Bencét, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárát kérdeztük:

Véleménye szerint hogy sikerült ez a rendezvény?

Minden várakozásunkat felülmúlta, mind részvételben, mind hozzáállásban, mind érdeklődésben. Több mint nyolcezren voltak. A közigazgatási ösztöndíjra tízszeres túljelentkezés volt.

Sokan vették igénybe a karrier tanácsadást. Ez azt mutatja, hogy a fiataloknak nincs pontos képe arról, mihez kezdhetnek a diplomájukkal. Ebben most segíthettünk.

Ha a közigazgatás átalakítását nézzük, hosszútávon az a legnagyobb haszon, hogy sikerült a fiatalok számára vonzóvá tenni a közigazgatást; sikerült valamit javítani azon a képen, ami kialakult bennük az állami szervekről.

Itt közvetlenül tudtak találkozni az államtitkárokkal és azokkal a kollégákkal, akik bent dolgoznak a hivatalokban. Így közvetlenül ismerhették meg milyen típusú a munka, megismerhették az itt dolgozókat. Ezzel néhány sztereotípiát sikerült eloszlatni.

Azt vártuk, majd mindenki nyugatra akar menni, de ehhez képest sokan a szomszédos országok iránt érdeklődtek.

Egyesek támadták a rendezvény célját, mert például a bérek befagyasztása nem teszi vonzóvá ezt a pályát.

Jelenleg a magyar gazdaság állapota és a költségvetés határozza meg a bérek mozgásterét. De azt mindenki tudja, hogyha a gazdaság jobban teljesít, akkor magasabbak lesznek a bérek.

Itt én nem éreztem azt, hogy magasabb bérekért jönnének a fiatalok. Nagyon sokan egyszerűen munkát szeretnének. Akinek munkája van, az már örül, és nem fontos a bér. Vannak a piaci szférában olyan cégek, ahol valamilyen módon csökkentették a béreket. Ahhoz képest a közigazgatásban kiszámíthatóbbak a fizetések.

Múltkor azt mondta, hogy átalakításban a közszféra. Ez a rendezvény is annak a része. Az MSZP azt mondja, hogy a Fidesz pártpolitikai alapokon alakítja ki a közigazgatást.

Ezt az MSZP azért mondja, mert kampányidőszak van, és valamibe bele akar kötni. Az intézményrendszer jól működik, egyszerűen nem találtak mást, és ezt vették elő.

Navracsics miniszter úr azt mondta a szakszervezetnek, hogy ha tudomásuk van arról, hogy valahol a politikai okokból neveztek ki valakit, azt jelezzék neki, és megteszi a szükséges lépéseket. Eddig egyetlen egy esetben sem jeleztek ilyet.

Azt hiszem ezt az MSZP megfordította, és azt mondta, hogy politikai okokból rúgnak ki embereket.

Ez jogilag nem állja meg a helyét. Ilyen eseteket nem tud felmutatni az MSZP. Amúgy ha ilyen lenne, akkor azokat a szakszervezettől várnánk, hogy jelezzék, és nem az MSZP-től.

A korábbi bírósági gyakorlatból is egyértelmű, hogy az indoklás nélküliség nem önkényességet jelent. Eddig is volt indoklás nélküli elbocsátás a közszférában, de a gyakorlat az volt, hogy a bíróság visszaállította a jogviszonyt. Ez akkor is előfordult, ha valakit alkalmatlansága miatt bocsátottak el. Önkényességet nem jelent ez a törvény, viszont lehetőség nyílik az alkalmatlanok eltávolítására.

Ezek a vélt hiányosságok nem fogják a fiatalokat elriasztani a jövőben sem?

Ha valaki jól végzi a munkáját, annak nem kell félnie. Csak annak, aki nem végezte jól a munkáját, vagy politikai kinevezett volt, és azért ül vetői pozícióban.

Alapvetően mi egy minőségi jogalkotást szeretnénk, ezért visszük végbe az egész váltást. Ehhez kellenek a fiatalok is. Ez egy karakteres politika, aminek ezek a részlépései.

Mi a legfontosabb tanulsága a rendezvénynek a jövőre nézve?

Érdemes jövőre is ilyet csinálni. Sok fiatal végez most az egyetemeken. Szeretnénk előttük is javítani a közszolgálati munkának a presztízsét.

Tervezik a jövőben, hogy más ágazatok is megjelenjenek a rendezvényen?

Most is törekedtünk arra, hogy központi háttérintézmények is megjelenjenek. Ott volt a Balassi Intézet, az Országos Mentőszolgálat, az Atomenergia Hivatal. Nyílván ezt fenn kell tartani továbbra is.