Startol a sajtverseny

Közel nyolcvanféle sajtot neveztek a hazai gyártók az országos sajtversenyre, amelynek pénteken a Győr megyei Csermajor ad helyet.

A sajtversenyt és a másnapi sajtünnepet ezúttal tizenharmadik alkalommal rendezik meg Győr-Moson-Sopron megyében. Az idén húsznál több cég jelentkezett a megmérettetésre - mondta Wellner Andrea, a kétnapos program főszervezője, a megyei önkormányzat Általános Művelődési Központjának igazgatója az MTI-nek csütörtökön.

A sajtverseny különleges rítus: a bírálók valamennyi érzékszervüket bevetik a tárgyilagos minősítés érdekében. Megvizsgálják a sajt színét, formáját, mustrálják a lyukak sűrűségét a felületen.

A nemespenészes - többnyire az úgynevezett zöld sajtok közé tartozó - ínyencségeknél szemügyre veszik a penész színét, eloszlását, próbára teszik rugalmasságát. A fáradó ízlelőbimbókat egy-egy szelet savanykás almával szokták pihentetni, bár az ízérzet felfrissítésére szakértők szerint egy korty vörösbor is jótékony hatást gyakorol.

A verseny eredményeit a szombati sajtünnepen hirdetik ki. Emellett az egésznapos program keretében lesz sajtkóstoló és tejivóverseny. Különleges látványosságnak ígérkezik a sajtlovagavatás.

A tej, a különféle tejtermékek, sajtok hazai gasztronómiában betöltött szerepéről pedig tájékoztatók hangzanak el. A kóstolás és a sajtvásárlás mellett az érdeklődők bebarangolhatják a majorságot, amely egykor az Esterházy család birtokához tartozott, és megtekinthetik az ott kialakított őshonos állatokat bemutató parkot.
Forrás: MTI