A Fidesz a KDNP ellen - ki hazudik nagyobbat?

Az MSZP malmára hajthatja a vizet a Fidesz és a KDNP között zajló váci háború. Mindkét oldal szakad - a jobb a viták miatt, a bal a röhögéstől. A HírExtra feltérképezte a váci kampányt.

Váci polgármesterjelöltek
Dr. Bóth János (MSZP)
Fördős Attila (független)
Pető Tibor (Fidesz)
Schenk Lajos (Vácért Lokálpatrióta Egyesület)
Nem a dunaparti település az egyetlen az országban, ahol egymásnak esett a jelöltállítás miatt a Fidesz és a KDNP. Ez azonban aligha vigasztalhatja a váci kampány jobboldali résztvevőit. A Pest megyei városban ugyanis olyan ferdítésekre, hazugságokra épülő kampány zajlik, ami már inkább hasonlít egy háborúhoz.

Fidesz a KDNP ellen


Több helyi forrás állítja egybehangzóan, hogy a KDNP és a Fidesz között Vácon is létezett egy megállapodás. Eszerint a tavaszi országgyűlési választásokon a KDNP egyértelműen a Fidesz embere, Bábainé Szottfried Gabriella mögé sorakozott fel, cserébe viszont elvárta volna, hogy az őszi önkormányzati választáson ők javasolhassák a Fidesz-KDNP közös jelöltjét.

A Fidesz ezt a megállapodást - nem egyedi esetként az országban - felrúgta, és előkapta a talonból a még a helyi politikai életben is teljesen ismeretlen Pető Tibort. A KDNP azonban nem hagyta magát, és a Fideszből kiváló képviselők támogatásával Fördős Attila, az egykor szintén fideszes, illetve miépes arc mögé sorakozott fel.

A papíron független indulóként bejegyzett Fördős Attila és a Fidesz között aztán eldurvult az adok-kapok. A Fidesz odáig ment, hogy egy "A kormánypártoknak semmi közük Fördős Attilához" feliratú, Fidesz-logóval ellátott plakátot és szórólapot készítettek.



Mindeközben a helyi közgyűlés Fidesz-KDNP-s frakciójának vezetője Fördős Attila maradt. A hirdetés kijelentése tehát minimum csúsztatásnak tűnik Fördősék szerint.

Fidesz mindenki ellen

"Sajnálom, hogy a váci Fidesz vezetőinek hiányos az ismerete vagy rövid az emlékezete. Sajnálom, hogy tudatlanságból vagy egyszerűen rosszindulatból figyelmen kívül hagyják a tényeket. Azt, hogy a kormánypártok elnevezés nem csak a Fideszt jelenti: a szövetség tagja még a Kereszténydemokrata Néppárt, valamint a Nemzeti Fórum. Azt, hogy Fördős Attila jelenleg a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a váci képviselő-testületben. Azt, hogy Fördős Attila a Kereszténydemokrata Néppárt tagja. Bizonyára kényelmesebb ezeket figyelmen kívül hagyni, de a tények azok tények és azok azt bizonyítják, hogy Fördős Attila számtalan szállal kötődik a kormánypártokhoz" – fogalmazta meg a hirdetéssel szembeni aggályait a város KDNP-s megmondóembere, egyben Fördős Attila kampányfőnöke, Gozmány Gabriella.

A balhé nagyságát mi sem mutatja jobban, mint hogy Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke is megszólalt az ügyben minapi váci látogatása során.

"Itt úgy lesz független valaki, hogy mégsem független, hanem azt próbálja elhitetni, hogy ő az igazi jobboldali jelölt. Vácott egyetlen kormánypárti jelölt van, egyetlen jobboldali jelölt van. Ez a Fidesz jelöltje, és Pető Tibornak hívják" - mondta a házelnök.

Szinte ugyanezt a szöveget tanulhatta be Pető is, a HírExtra kérdésére legalábbis azt nyilatkozta: "Amióta szóba került a nevem, azon vagyok, hogy egy egységes jobboldali arculatot tudjunk kialakítani. Nem rajtam múlt, hogy a polgármesterjelölésnél ez nem sikerült. Volt egy jelölési folymat, amit én lezártnak tekintek" - mondta szűkszavúan megkeresésünkre a fideszes jelölt. A sportolóból lett politikus hozzátette, hogy nem csak ő tartja magát az egyetlen kormánypárti polgármesterjelöltnek.

"Harrach Péter nyilatkozta, hogy a KDNP-nek nincs Vácon polgármester-jelöltje. Nála kompetensebb személyt pedig aligha találunk ennek a kérdésnek a megválaszolására" - mondta Pető.

KDNP a KDNP ellen


Ezek szerint a Kereszténydemokrata Néppárton belül sem teljes az egyetértés. A fideszes hirdetés azonban még így is tekinthető hazugságnak. De akkor mit mondjunk arról, hogy Fördős hivatalosan függetlenként lett bejegyezve, ugyanakkor a legtöbb választási hirdetésén ott díszeleg a KDNP logója?

Az, hogy a Fidesz és a KDNP ennyire el van foglalva egymással, a többi jelölt számára jöhet jól. A szocialista polgármesterjelöltnek, Both Jánosnak pedig kifejezetten jót tesz a jobboldali csetepaté,  Petőék harca a Pest megyei településen hagyományosan erős MSZP-nek kedvez. Nem valószínű, hogy a Fidesz túlnyerné magát a váci körzetekben, legalábbis az országos tendenciáknál egy-két fokkal gyengébben szerepelhet ezen a településen.

Fördős kampányfőnöke a HírExtrának cáfolta, hogy a KDNP-n belül ne lenne egyetértés a jelöltséggel és a kampánnyal kapcsolatban. "Szabad utat kapott a váci KDNP Fördős Attila támogatására. Mivel azonban a Fidesz-KDNP pártszövetségen belüli megállapodások ezt tiltják, Fördős Attila csak függetlenként, viszont KDNP támogatással indulhat" - mondta  Gozmány, aki szerint a közvéleménykutatások azt mutatják, Fördős Attila a legnagyobb esélyes az október harmadikai választáson.

Az MSZP is szakad - a röhögéstől


Érdekes kérdés a város jövője is. Mi történik például abban az esetben, ha Fördős Attila a KDNP-nek megnyeri a választást? A Fidesz nyilván megenyhülne a KDNP iránt, és létrejöhetne a régóta várt jobbos egység. Legalábbis látszólag. Ugyanez fordítva is elképzelhető. Pető például azzal zárta portálunknak tett nyilatkozatát, hogy mindenképp meg fogják teremteni azt az egységes jobboldalt, ami az elmúlt tizenhat évben hiányzott a városban.

A jelöltállítási mizéria és a durva kampány miatt elképzelhető, hogy erre még várni kell néhány évet. Persze az egység egy szocialista polgármesterrel szembeni ellenzékben is elképzelhető...