Kétmillióra bírságolt a PSZÁF az OTP-t

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az OTP Bank Nyrt.-re, mert a bank annak ellenére nem adott lehetőséget ügyfelének a deviza alapú hitel devizában való végtörlesztésére, hogy ezt a lehetőséget a Magatartási Kódex aláírásával vállalta, és ezt az előírást saját üzletszabályzata is tartalmazta - közölte a PSZÁF szerdán az MTI-vel.

Ez az első eset, hogy a felügyelet egyedi ügyfélpanasz nyomán indított fogyasztóvédelmi eljárásban bírságot szabott ki az OTP-re a Magatartási Kódexben vállaltak megsértése miatt.

A PSZÁF azonnali hatállyal kötelezte az OTP Bankot a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló jogszabályi rendelkezések betartására. Az ügyféllel szemben – aki nagy összegű svájci frank alapú, lakáscélú hitelének még fönnálló részét átutalással kívánta törleszteni – a bank azt az eljárást alkalmazta, hogy a beérkezett frankösszeget vételi árfolyamon átváltotta forintra, majd eladási árfolyamon visszaváltotta frankra, és ezt a pénzt írta jóvá az ügyfél folyószámláján.

Az OTP Bank Nyrt. ezenkívül azt a tájékoztatást adta, hogy a devizában történő végtörlesztés kizárólag bankfiókban, pénztári valuta befizetéssel lehetséges.

A felügyelet emlékeztet a Magatartási Kódex vonatkozó részére, amely szerint: „A hitelezők vállalják, hogy lehetővé teszik a devizaalapú hitelek forintra történő átváltásának lehetősége mellett e hitelek devizában való egyösszegű törlesztését, illetve a hitelkiváltást is, amennyiben erre az ügyfelek részéről igény mutatkozik."
Forrás: MTI