Kéri László szerint Orbán tegnapi beszéde olyan volt, mint amikor összefoglalom az előző tizenkét részt a sorozatból. A politológus szerint választások miatt a miniszterelnök nem mert semmilyen kockázatot vállalni.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap megtartotta a kormány száznapos értékelő beszédét a Szent Imre Gimnáziumban, a Professzorok Batthyány Köre előtt. A miniszterelnök végigvette a kormány eddigi döntéseit. A beszédet Kéri László politológussal elemeztük: 
Mi volt a legfontosabb üzenete a tegnapi beszédnek?

Lassan már tíz évesek ezek a vigadós beszédek. Mindig meghívott "házi közönség" előtt zajlik, és minden beszédben van valami ütős, amivel foglalkozhat a média. Az a helyzet, hogy én ilyet most nem találtam.

Az volt a legmeglepőbb ebben a beszédben, hogy mennyire nem volt benne semmi. Összefoglalta azokat a beszédeket, amelyeket Orbán április 25. óta tartott. Megint megismerhettük a tételeket a szavazófülkék forradalmáról, megtudhattuk, hogy nemzetközileg is milyen páratlan ez a méretű győzelem. Vannak újabban bekerült elemek, amelyek már Kötcsén is domináltak, bár ennek is vannak előzményei, hogy az utópiáknak vége és jön a valóság kora.

Az meglepett, hogy a konkrétabb dolgokban megfoghatóbb volt. Például amikor az ország adósságáról beszélt, elmondta milyen adósságrészlet törlesztés vár majd ránk a következő években. Persze ezt már évek óta lehet tudni előre. Kicsit zavar, hogy úgy tesz, mintha most tudná meg, hogy milyen Magyarország makroökonómiai pályája.

Én inkább azon gondolkodnék, hogy miért maradt el valami nagy volumenű, új, a szavazótábort felrázó mondandó? Valószínű, a Fidesz nagyon is tisztában van azzal, hogy beálltak a szavazótáborok. Ugyanarra a támogatásra számíthatnak, mint áprilisban. A részvétel várhatóbban alacsonyabb lesz, és ez majd többet fog érni. Orbán egyszerűen nem akar rontani a helyzeten. Ha bármi konkrétat mondana, akárcsak a jövő évi költségvetésről, azzal valamelyik nagyobb választói csoportot sértené.

Mennyire van valóságtartalma a miérteknek a döntések indoklásánal?

Nem volt, illetve mindegyik féligazság. Egyet emelnék ki: azzal védeni az Állami Számvevőszék kinevezéseket, mert veszélyben volt a működése, tipikus féligazság. Attól nem lesz működőképesebb a szervezet, hogy odaküldöm a politikai híveimet. Ettől maximum teljessé válik a létszám. Ha az volt a probléma, hogy egy évig nem voltak főnökei az ÁSZ-nak, attól még nem lesz jobban főnöke valaki, ha teljesen nyilvánvaló pártkatonákat küld oda. De ha megnézi a többi döntéseit, mind ilyen jellegű érvelés volt, ami első hallásra érthető, elfogadható, csak az embernek újabb kérdései lennének. És ez az a műfaj, a vigadós beszéd, ahol az embernek nem lehetnek kérdései.

Ezt a rendszert Orbán Viktor honosította meg. A Fidesz egyoldalúan értékel, és nem kíváncsi mások értékelési szempontjaira. Ez az egyoldalú deklaráció közege. Ez beleilleszkedik a tizenkét éves hagyományokba.

Nem tud megújulni az Orbán-kormány?

Meg tud, de ez a beszéd nem bizonyít semmit. Ez a beszéd nem ront semmin, nem segít semmit, egyszerűen nem tudjuk meg, hogy fognak kormányozni. Nem tudjuk meg például, hogy milyen lesz a költségvetés a jövő évben.

Az rendben van, hogy elmondta Kötcsén, hogy ezermilliárdokat kell kivonni a gazdaságból. Ez egyébként nem így van, a költségvetés felhasználásból kell kivonni a pénzt. Vagy mindegyiket megkurtítja, vagy radikálisan átrendezi a kiadásokat.

Ezt kell tennie, ezért nem akar kimondani ilyet, hogy megszorítás. Próbál nem olyat mondani, ami rossz hír bárkinek. Ezért ezermilliárdos forráskivonásról beszél. Ami persze nem igaz, mivel a kiadásokat kell lefaragni. Ezért hívja össze a frakciót háromnapos beszélgetésre, ami szerintem az előkészítés része lesz.

Csak a választások miatt kerüli ezeket a témákat?

Igen. Ha tényleg olyan fontos volt ez a beszéd, ahogy beharangozták, akkor szerintem nem akarta kockára tenni a választásokat. Nem mond semmit a várható kormányzati döntésekről, csak önmagát ismétli. Olyan, mint egy záró fejezet, amikor összefoglalom az előző tizenkét rész tartalmát.

Ennyi volt a beszéd tartalma?


Láttam, hogy többen próbálnak belelátni dolgokat. Ez az elemzői kényszer: kell találni valamit. Nem biztos, hogy kell.

Az MSZOSZ kritizálta a nemzeti konzultációt, hogy az egy vicc. Miközben élő emberrel nem beszélt még a Fidesz, aki fizikai munkát végez.


Ez igaz, de ezen a beszéden miért kérjem számon?

Orbán Viktor beszélt a nemzeti konzultációról.
..

Igen, de ez is egy periférikus mozzanat volt. Csak az ideológiai üresség szintjén beszélt erről a soha nem látott nemzeti egységről.

A Fidesz nem tanult semmit azóta, amióta hatalmon volt?

Inkább az a meglepő, hogy nem jutott semmi új az eszébe. Hogy tanult vagy sem, az majd a döntésekből derül ki. A száz napját nem a beszéd alapján fogom megítélni. Inkább az eddig hozott döntéseik alapján.

Szerintem máshol van az Orbán-kormányzat lényege. Arról Orbán egyetlen egy mondatott nem mondott. Nekem sokkal fontosabb, hogy az egész országot hatalmas holdingosítási lázzal átalakították. Látható módon az egészségügyet, a közműveket, az önkormányzatokat kiszolgáló egységeket mind kormánybiztosok keze alatt központosították. De létrehoztak egy hatalmas média holdingot is. Lehet, így hatékonyabb az irányítás, de nem lesz külső kontroll. Ennek évtizedekre lehet hatása.

Ebből a beszédből nem lehet a kormány eddigi tevékenységét megítélni. Csak azt, hogy szeptember hetedikén hogyan tekint Orbán Viktor a saját kormányzására. Meg volt vele elégedve. Megveregette a saját vállát, és saját megválogatott közönségének azt mondta, hogy betartjuk, amit megígértünk.