A KDNP nem támogatja az érdi polgármesterjelöltet

Az Érden független polgármesterjelöltként induló Horváth András szerint a helyi KDNP-szervezet "felsőbb kérésre" vonta meg tőle korábbi támogatását. Horváth az MTI-nek szerdán azt mondta, hogy noha a Fidesznek és a KDNP-nek is tagja, az érdi emberek kérésére függetlenként indul az októberi önkormányzati választáson. Az érdi KDNP-szervezet elnöke elmondta, hogy valóban elálltak a független polgármesterjelölt támogatásától.

"A KDNP, illetve mások mellett az érdi civilek támogatásával, független polgármesterjelöltként kezdtem hozzá a kampányhoz, ám egy napja valami megváltozott" - mondta Horváth András. Tudomása szerint a KDNP "felső vezetése" állítólag közölte az érdi szervezettel, hogy a párt logójával, azaz hivatalosan nem támogathatnak a szövetséges Fidesz-jelölttel szemben senkit. (A Fidesz polgármesterjelöltje a jelenlegi városvezető, T. Mészáros András.)

Horváth András szerint a már elkészült, KDNP-logóval is ellátott szórólapjait nem kell újranyomtatni. A polgármesterjelölt úgy vélte: neki nem a KDNP, hanem a kereszténydemokrata érzelmű, illetve a vele és elképzeléseivel szimpatizáló érdiek támogatására van szüksége. Ennek ellenére furcsállja, hogy a párt direktívákkal, utasításokkal igyekszik szabaddá tenni a Fidesz-jelölt előtt az utat.

Eöry Örs, az érdi KDNP-szervezet elnöke a független jelölt véleményével kapcsolatban az MTI-nek elmondta: két okból álltak el Horváth támogatásától. Egyrészt azért, mert a KDNP országos vezetése megkérte a szervezetet, hogy ne "menjenek" a pártszövetség ellen, másrészt azért, mert a helyi fidesszel két nappal korábban folytatott megbeszélésen a fideszesek nem fogadták el Horváth András személyét.

"Toleráltuk a kérést, s mivel nem akarjuk borzolni a kedélyeket, elálltunk a független polgármesterjelölt támogatásától" - húzta alá Eöry Örs.

Az MTI információi szerint, míg a Fidesz saját polgármesterjelöltet és saját képviselőjelölti csapatot is indít a Pest megyei településen, addig a helyi KDNP "csapatot" sem állít, támogatottjai az érdi Civil Érdek Egyesület (Meggyesek) képviselőjelöltjei között kaptak helyet.

Az érdi döntéstől eltérően a váci KDNP-szervezet továbbra is a Vácott független polgármesterjelöltként induló Fördős Attilát támogatja, s valamennyi választókerületben indít képviselőjelölteket. A szervezet elnöke, Áfra Tamás az MTI-nek szerdán azt mondta: nem tud "felülről jött" direktívákról, s azokról a híresztelésekről sincs értesülése, amelyek szerint automatikusan feloszlatnák a helyi Fidesz-jelöltekre "ráindult" KDNP-s szervezeteket.

Mint hozzátette: a függetlenként induló Fördős Attila támogatásáról kedden ismét egyeztettek a Fidesz helyi polgármesterjelöltjével, Pető Tiborral, mi több, a Parlamentben is jártak, ahol Harrach Péter frakcióvezetővel és Semjén Zsolt pártelnökkel is beszéltek, de senki sem említette, hogy "tilos lenne" önálló váci KDNP-s listát állítani, vagy saját képviselőjelölteket indítani.

"A váciak valószínűleg karakánabbak" - kommentálta a kettősséget az érdi KDNP-s támogatást immár nélkülöző Horváth András.
Forrás: MTI