Keresték Szigetmonostor legjobb lecsóreceptjét

Másodszor szállnak ringbe a Szigetmonostor legjobb lecsója címért a versenyzők augusztus 21-én, szombaton.

A „lecsó” szavunk a locsog hangutánzó szavunkkal áll kapcsolatban, és természetesen a jó lecsó elengedhetetlen kelléke a szaft.

A más népek konyhájában is megtalálható zsír-hagyma-paprika-paradicsom alapösszetevőkből álló étek hasonlóan hangzik a lengyel, szlovák és orosz nyelven is – adott kultúrtörténeti hátteret a Második Szigetmonostori Lecsófőző Versenyhez Kovács Attila szervező, a faluház vezetője, aki hozzátette: a lecsó íróink fantáziáját is megmozgatta, írt róla Simonffy András, Váncsa István vagy legutóbb Cserna-Szabó András, aki szerint fontos a kreatív változatosság:

"Semmit ne zárjunk ki! Tejföl, rizs, tarhonya, tojás. Még a velő vagy a máj se bűn.
A gomba, a tök, a spárga se".

Az első versenyt 2009-ben tartották, az esemény apropóját pedig az adta, hogy korábban a település jelentős paprika- és paradicsomtermesztő hely volt, ahol a lecsókészítésnek is nagy hagyománya alakult ki. Nem véletlenül adták a szigetmonostoriaknak a „lecsósok” ragadványnevet – tette a szervező.

Kovács Attila arról is beszámolt, hogy komoly érdeklődésre számítanak, hiszen tavaly 14 csapat indult, és mindenki igyekezett a saját kertjében megtermett alapanyagot felhasználni. A sokféleképpen elkészített lecsó, illetve lecsós ételek között volt cukkinivel, babbal gazdagított, vagy tükörtojással díszített, az első díjat azonban mégis egy fiatalok által készített hagyományos alkotás vitte el, a beszédes nevű „másnaplecsó”.

Az ételeket, akárcsak tavaly, idén is megkóstolhatják a vendégek az 5. Szent István napok keretében – tette hozzá a szervező.
Forrás: MTI