A Sose halunk meg című musical, szeptember 4-én debütál a Kincsem Parkban. Koltai Róbertet a film és a musical közötti különbségekről kérdeztük.

Kinek az ötlete volt, hogy a nagysikerű 'Sose halunk meg' című filmből musicalt készítsenek?

A mű már három és fél évvel ezelőtt megszületett. Akkor az én ötletem volt, bár nem az én rendezésemben láthatta a nagyérdemű. Újdonság, hogy most egy teljesen más felfogásban, vadonatúj csapattal rendezhetem a Dés Lászlóval alkotott művet. Jelenleg szabad kezet kaptunk, így száz százalékig megvalósíthatjuk az elképzeléseinket. Emellett kuriózum, hogy a premier a Kincsem Parkban lesz. A nézőtér bázisa az a régi lelátó, amit műemléki okokból hagytak meg. Megtaláltuk a tökéletes szabadtéri helyszínt.

A film bemutatása óta egy generáció nőtt fel. Ön szerint a mai korosztály potenciális nézőit is megszólítja a musical?

Nem halunk meg?!
"Nagy utazás, azt mondtad, hogy ez az élet, s nem halunk meg,
Az ember soha el nem téved, égi láz, a bizonyos égi láz,
Tőled kaptam, majd meghaltam, majd elégtem én."

www.zeneszoveg.hu
Az alaptörténet ugyanaz. A film képi meséjét a zene varázslatos lénye helyettesíti. Aki imádja a fantasztikus muzsikát, színházat, emellett nagyokat szeret nevetni és egyben könnyedén meghatódni, azt magas fokon szólíthatja meg a mű.

A musical a film sikereire hajaz?


Az eredményességhez nincs biztos recept. Sok minden arra mutat, hogy ebből siker lesz, hiszen Szolnokon és a József Attila Színházban is bemutattuk már a darabot, ahol nagyon jól vizsgázott. A mostani előadás feledteti a filmet, ami nem azt jelenti, hogy jobb vagy rosszabb, hanem azt, hogy a darab nézése közben képesek elandalodni a nézők.

Nyilván könnyebb olyan alkotást népszerűsíteni, amit az emberek ismernek. Ennek ellenére a színpadon nincs kegyelem. Ennek a műnek önmagáért kell helytállnia. Bízom benne, hogy elnyeri a nézők tetszését, hiszen olyan népszerű színészek szerepelnek benne, mint Hernádi Judit, Pikali Gerda, Lukáts Andor és Spindler Béla. Emellett egy fiatal tehetség,Tasnádi Bence is bemutatkozik, aki most harmad éves a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Mostanában a külföldi ötleteken, gondolatvilágon alapuló musicalek töretlen népszerűségnek örvendenek. Ön szerint egy magyar alaptörténet, magyar művészek fejéből kipattant zenével, fel tudja venni a versenyt a külföldi látványprodukciókkal?

Természetesen! Sőt még előnyt is élvez velük szemben. A magyar emberek szívéhez ezer okból közelebb áll a mi produkciónk, hiszen ezt a saját, hazai szerzők, színészek, rendezők alkották meg. Külföldi érdeklődés is van, például Csehországból és Romániából. Értesüléseim szerint mindkét országból eljönnek a premierre és esetlegesen a saját színészeikkel színpadra viszik a darabot.

Október 10-én véget ér a 'Sose halunk meg' országjáró turnéja. Mi lesz a produkció további sorsa?

Ez egy magyar előadás, ezért a környező országok magyar lakta területein is szeretnénk bemutatni a darabot. A jövőre vonatkozóan készen állunk arra, hogy valamelyik kőszínház is műsorárra tűzze. Emellett reméljük, a jövő nyáron újból felléphetünk a Kincsem Parkban. A díszlet- és jelmeztervező, Húros Annamária rendkívül színvonalas munkát végzett. A turnén egy mindenütt felállítható, vizuális szempontból is rendkívül izgalmas díszletet használunk, így a legnagyobb sportcsarnokokban is megoldott a fellépésünk.

Ön a musicalben is a népszerű karaktert, Gyuszi bácsit alakítja. Milyen más megközelítési módot igényelt Öntől, hogy megformálja ezt a műfaji változáson átesett karaktert?

Minden próbát olyan intenzitással végzek, mintha a nagybátyám történetével most találkoznék először. Kötelességemnek éreztem, hogy minden új élményt, a partnerektől jövő impulzust és az előző előadásokból származó tapasztalatot beépítsem a figurába. Egy színésznek mindig ez a dolga.

Milyen egyéb elfoglaltságaival kell összeegyeztetnie a turnén való szereplést?

A Magic Boys című film befejező munkálataival, amely előreláthatólag az év végére kerül a mozikba.