Egy fura egyszerűsítés a Fidesz részéről

Az MSZP szerint a regionális államigazgatási hivatalok megyei szintre helyezése nem függ össze a közigazgatás egyszerűsítésével, mivel háromszoros hivatalgyarapodással járna. Szabó Erika a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár csütörtökön azt mondta: szeptember 1-jétől megyei szintre helyezi a kormány a közigazgatási hivatalokat, és visszaáll az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése.

Ipkovich György országgyűlési képviselő csütörtökön az MTI-vel közölte, hogy ez a lépés nem ésszerű és nem szükséges. Úgy vélte, a regionális rendszer már bevált és ezt nem kellene bolygatni. A képviselő szerint inkább az önkormányzati feladatrendszerrel, illetve ennek finanszírozásával kellene foglalkozni.

Az önkormányzatok törvényességi felügyeletének visszaállításával kapcsolatban Ipkovich György azt mondta: ezt már korábban is vissza tudták volna állítani, ha a Fidesz megszavaz egy módosító indítványt.

Szabó Erika csütörtökön közölte azt is: a megyei közigazgatási hivataloknak 2011. január 1-jétől közvetlen irányítási jogköre lesz az úgynevezett dekoncentrált szervezeteket érintően. Az MTI kérdésére Szabó Erika megerősítette, a szóhasználatban ezen megyei közigazgatási hivatalok lesznek január 1-től a kormányhivatalok.

Forrás: MTI