Juszt "újra" akcióban!

Az utóbbi időben nem nagyon szólalt meg a TV ÜGYVÉDJE műsorvezetője Juszt László. Most viszont egy olyan ügy élére állt, amit megint nehéz megkérdőjelezni.

Egyáltalán nem kívánom az ötletet kisjátítani. Egy esti beszélgetésen már nem is tudom ki dobta be, de a társaság minden tagja – én is – azonnal egyetértettünk. Arról van szó, hogy nap mint nap minden Híradó, híradás azzal kezdődik, hogy hány települést árasztottak el a különböző folyók, hányan és hányan veszítették el az otthonukat, lett oda életük munkájának minden eredménye. Úgy gondoltuk és úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben a többségi társadalom akkor cselekszik helyesen, ha lemond 30 perc szórakozásról, amivel másoknak 30 évet adhat.

Mire gondol?

 Arra, hogy azt a pénzt, amit az idei augusztus 20-ai tüzijátékra fordítanánk, ezúttal ne puffogtassuk el. Építsük fel belőle annyi család házát, amennyit csak lehet.

 Nem demagóg ez az ötlet?

 Egyáltalán nem! Van-e méltóbb megemlékezés annál, hogy az állam a meglévő forrásait a bajban levő állampolgáraira költi...

Ön szerint az a pénz hány családon segíthet?

 Én még azt sem tudom pontosan, hogy mekkora összegről van szó. Volt olyan év, hogy azt mondták: 300 millióba kerül, volt olyan, hogy csak 120-ba. Eldönteni nem tudom. De azt tudom, hogy nem csak a tüzijáték kerül pénzbe, hanem a város lezárása, a rendőri biztosítás, a tv közvetítések, s ki tudja még mi minden. Jut eszembe a tv-k a közvetítésre szánt összeget is befizethetnék. Miután ez áll hozzám a legközelebb, erről legalább tudom, hogy mindent egybe véve – kitelepülés, személyzet, műholdas kapcsolat – 4-5 millió alatt nem megúszható. Szóval sok-sok családnak lehetne visszaadni az otthonát, az életét. Lehetne ez a szlogen is: 30 perc helyett 30 évet.

Nem gondolja, hogy egy ilyen sokkos állapot után jó lenne egy kis lazítás, egy kis közös ünnep?

 Tudja emlészem a néhány év előtti tüzijátékra, amikor a raktáron maradt hamburgeres petárdákkal szórakoztatták a nagyérdeműt. Ha egy, vagy több ilyen nagy cég mégis úgy dönt, hogy megcsinálja, az az ő dolguk, de szerintem, ma ők is költhetnének inkább a bajban levőkre...