Doktor lett az ELTE-n a finn miniszterelnök

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) díszdoktorává avatják pénteken Matti Vanhanen leköszönő finn miniszterelnököt. A budapesti finn nagykövetség hétfői közlése szerint Matti Vanhanen parlamenti képviselő az egyetem Állam- és Jogtudományi Karának díszdoktor-avatási ünnepségére érkezik, ez lesz első hivatalos útja azután, hogy kedden megválik a miniszterelnöki tisztségtől.

Matti Vanhanen 2003 óta volt miniszterelnök, mandátuma 2011 áprilisában járt volna le, de már korábban jelezte, hogy lemond a finn Centrumpárt elnöki posztjáról és a kormányfői tisztségről.

A politikus múlt pénteken jelentette be kormánya lemondását, a négypárti jobbközép koalíciós kormány az új kabinet hivatalba lépéséig ügyvezetőként tevékenykedik tovább. Már megvan Vanhanen utódjelöltje, a 41 éves Mari Kiviniemi, akit a Centrumpárt elnökévé és kormányfőjelöltté választottak a párt néhány napja tartott kongresszusán.

A pénteki avatási ceremónián Matti Vanhanen, az államtudomány doktora arról tart előadást, milyen szerepet tölt be az oktatás a változó Európában.

Az ELTE díszdoktorai közé tartozik Urho Kekkonen volt finn köztársasági elnök és Tarja Halonen, Finnország jelenlegi köztársasági elnöke is.
Forrás: MTI