Megkezdődött a tetőzés

A Tisza árhulláma jelenleg Tiszadorogma és Tiszafüred között tetőzik, a vízállása reggel Kisköre-alsónál 860 centiméter volt, ami 60 centiméterrel haladta meg a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) védelemvezető-helyettese vasárnapi szolnoki sajtótájékoztatóján.

Békési István elmondta: a Közép-Tiszán végig árad a folyó, az elkövetkező napokban az áradás napi üteme 2 és 20 centiméter között lesz.

Tájékoztatása szerint az elmúlt nap alatt a Zagyva-Tarna vízrendszerében jelentős, 40 millimétert meghaladó eső esett, és néhány óra alatt Verpelétnél több mint 2 méteres vízszintemelkedést észleltek. Erre figyelemmel a jásztelki szükségtározó ideiglenes megnyitását visszatöltötték, mert a Zagyva megemelkedett vízszintje miatt megállt az onnan a víz kifolyása. Nem bontottak el az ideiglenes védműveket a Zagyva érintett szakaszain, felkészülve egy esetleges újabb árhullámra.
Harmadfokú árvízvédelmi készültséget több mint 400 kilométeren tartanak fenn a Tiszán és a Zagyván. A töltések mentén fakadóvíz 55, szivárgó víz 14, talpszivárgás pedig mintegy 16 kilométeren jelentkezik. Csurgást 24 helyen észleltek.

A védekezés során eddig összesen több mint 152 ezer homokzsákot, 974 tonna kavicsot és 1474 köbméter homokot használtak fel. A munkákban az elmúlt 24 órában összesen 1038 ember vett részt.

A belvízzel érintett területek nagysága nem változott, 19400 hektár áll víz alatt. A Kötikövizig mind a tíz belvízvédelmi szakaszán védekezik valamilyen fokozatban. Szivattyúzással kereken kétmillió köbméter vizet emeltek át a folyókba. A Kötikövizig a felhőszakadás okozta károk elhárítására szivattyúkat és homokzsákokat is adott az érintett önkormányzatoknak.

A vízgazdálkodási társulatok közül négy, míg az önkormányzatok sorában 17 folytat belvíz elleni védekezést. Harmadfokú készültséget követel meg a helyzet Köröstetétlenen és Kisújszálláson.
Forrás: MTI