Alig pár napja fejeződtek be az országgyűlési választások, de máris Orbán Viktor kampányáról készített exkluzív fotóalbumot mutattak be Budapesten.

Az új kormány miniszterelnöke szerint „ történelmi időszakról” készült fotóalbumot mutattak be csütörtök délelőtt Budapesten. Az albumban látható több száz képet Burger Barna, a kortárs magyar fotográfia egyik elismert művésze készítette az elmúlt 3 hónapban.

A fényképeken betekintést nyerhetünk 2010-es országgyűlési választásokat övező kampányidőszak kulisszái mögé, a fotós ugyanis szinte mindenhová elkísérte Orbán Viktort. A leendő kormányfő elmondta: „nem aktív szereplője vagyok a fényképeknek, inkább csak hagytam magam. Barna szabad kezet kapott, úgy és azt fényképezett, amit csak akart. Az album szerkesztésbe sem szóltunk bele Anikóval, ha így tettünk volna, más fényképek kerültek volna az albumba és sokat kihagytunk volna”. A Fidesz elnöke hozzátette: „győzelem közben nem kell szépnek lenni”.


Fotók: Fejér Bálint

Clintoni ötlet

Minden benne
A Demax Művek kiadásában megjelent album bemutató sajtótájékoztatóján a fotográfus, Burger Barna hangsúlyozta, ez egy érzelmekkel teli könyv, amely egy ember, egy stáb két hónapját mutatja be. A kiadványban képek láthatók egyebek mellett Orbán Viktor kampányfilmjének forgatásáról, a március 15-i ünnepi beszédről, a Fidesz születésnapjáról, fővárosi kerületekben és vidéki városokban tett látogatásokról, külföldi utakról és a választás éjszakájáról is.
Az album alkotója, Burger Barna a könyv bemutatóján rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ötletet egy Bill Clinton (az Egyesült Államok korábbi elnöke) kampányát megörökítő fotóalbumról merítette, ami még 1993 januárjában akadt a kezébe, amikor az Egyesült Államokban dolgozott.

A fotós a megnyitón elmondta: „2010 tavaszán több hetet tölthettem Orbán Viktor közvetlen közelében. Dolgoztam, s közben mindegyre az járt a fejemben: talán most és itt már elérkezhetett az ideje annak, hogy nálunk ismegjelenhessen egy rendhagyó fotóalbum. Talán azok a pillanatok, azok a vissza nem térő helyzetek, amelyeket ebben a különleges időszakban megörökíthettem, másoknak is beszélhetnek arról, hogy a „médián innen és túl milyen percekből, milyen emberi feladatokból tapad össze egy kampány, s miként élte ezt meg egy olyan férfi, akit a nagyközönség a kamerák és reflektorok fényében ismer elsősorban.”



Dedi

A bemutató után Burer Barna fotóművész és Orbán Viktor miniszterelnök közösen dedikálták a fotóalbumot (Burger Barna: Egy kampány krónikája, Orbán Viktor 2010) több száz érdeklődő és a sajtó munkatársainak jelenlétében.

A fotóművész a HírExtra kérdésére elmondta: „ február közepén kezdtük el a munkát, az elején még nem követtem napi szinten a pártelnök és családjának mindennapjait, később azonban napi rendszerességgel dolgoztunk együtt, párhuzamosan a kampány beindulásával”.

Burger Barna számára a legemlékezetesebb az utolsó nap volt, „amit szinte végig együtt töltöttünk. Ez a képanyagon is látszik, ennek a napnak az eseményei a legerősebb részét képezik az albumnak. Volt benne egy kis feszültség is, de egyben a megkönnyebbülés is benne volt, azt gondolom ez látszik a képeken.”

A csapatmunkának köszönhető az, hogy a könyv az április 25-i eredményhirdetés után 4 nappal már igényes kivitelezésben a nagyobb könyves üzletekben megvásárolható. A fotóművész elmondta, hogy nagyon lelkes és professzionális team segítette munkáját. A csapat teljesítményét megköszönve méltatta munkájukat .