Szanyi: tiszta a lelkiismeretem

Szanyi Tibor állítja, hogy nem nyúlt törvénytelen eszközökhöz a parlamenti választási kampányban és tiszta a lelkiismerete. A szocialisták XIII. kerületi képviselőjelöltje újságírói felvetésre pénteken nyilvánvalóvá tette, nem lép vissza.

Az interneten pénteken került nyilvánosságra egy hangfelvétel, amelyen Szanyi Tibor átjelentkezések megszervezésére buzdít.

Az ezzel összefüggésben megtartott sajtótájékoztatóján a szocialista képviselőjelölt azt mondta: az húsvét előtt készült egy értekezleten, amelyen kampánystábja tagjaival vett részt.
A politikus, aki kérdésekre nem akart válaszolni, a felvételen hallható kijelentéseit azzal magyarázta, hogy "számba vették a bejelentkezési hullámmal szembeni összes lehetséges megoldást", így azt is, hogy "a saját fegyvert az ellenfeleink ellen fordítsák”. Hozzátette, hogy ezt a lehetőséget később elvetették.

A felvétellel kapcsolatban közölte, hogy nem óhajt "egy manipulatív, többszörösen és tendenciózusan vágott felvétel részleteivel foglalkozni", de "a napnál világosabb”, hogy a választás tényadatai nem igazolják, hogy maguk részéről éltek volna a külső mozgósítás eszközével. Leszögezte, hogy a tisztességes eszköztáron túli eszközöket nem használtak.
Szanyi Tibor hangsúlyozta, hogy tiszta eszközökkel akarják megvívni a csatát és arra hívják fel az embereket, hogy aki teheti, az menjen el szavazni a második fordulóban. Hozzátette, a kampányban "nem foglalkoztak negatív értelemben ellenfeleikkel".

A politikus a hangfelvétel azon részletére, amely szerint azt mondta, hogy megduplázza munkatársai fizetését közölte, hogy munkatársai ingyen dolgoznak, ezért annak a duplája is nulla.

Szanyi Tibor ezután kérte az újságírókat, hogy kérdéseket ne tegyenek fel, mert délután három órától fogadóórája van és nem akar elkésni.

Az újságírói kérdésekre annyit ismételt meg, hogy számba vették, milyen megoldási javaslatok vannak a bejelentkezési hullámmal szemben, de a felvételen említett és a jogi fellépés lehetőségét is elvetették.

A szóban forgó hangfelvételen Szanyi Tibor, aki a XIII. kerületben jelölt, arról beszél: "mindenkit, akit ismerünk, nemcsak szavazásra kell buzdítani, hanem azért kell fölhívni telefonon, (...) azt kell mondani mindenkinek, hogy nyugodtan szóljon a testvérének, a rokonának, a barátainak, még Budapesten belül is, hogyha teheti, kérje át magát a XIII-ba. Föltéve, hogy MSZP-s szavazóról beszélünk".

Hozzátette még: "annyit kell mondani, hogy aki teheti, ne Zuglóban, ne Ferencvárosban, ne Karcagon, ne Zalaegerszegen, hanem a XIII. kerületben szavazzon, főképpen, ha megbízható ismerősről van szó. Megbízható, tehát nem általában szólogatunk, hanem akiről föltételezzük, hogy ő neki van az ismeretségi körében szintén baloldali szavazó".

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője péntek délelőtti sajtótájékoztatóján nem közölt részleteket az internetre felkerült hangfelvételről.

A Fidesz az ügyre pénteki közleményében úgy reagált: Szanyi Tibor, az MSZP képviselőjelöltje pénteken csúnyán lebukott, mert "két nappal azután, hogy alaptalanul rágalmazta a Fideszt a lakóhelyüktől távol szavazó polgárok ügyében, most pont róla derült ki, hogy átjelentkezéseket és átszavazásokat szervezett".

Szanyi Tibor szerdai sajtótájékoztatóján morálisan elfogadhatatlannak nevezte, hogy visszaélnek az igazolással szavazás lehetőségével. Azt mondta: bizonyos pártok biztattak a szervezett átjelentkezésre, és ez néhány helyen "nagyon erősen" látható volt.

Budapest 19. számú egyéni választókerületben – Angyalföldön – a szocialista Szanyi Tibor 36,79 százalékot szerezve a második helyen végzett a 38,33 százalékot elért Fidesz–KDNP-s Szalay Péter mögött, a kettejük közti különbség 429 szavazat.

A választókerületbe a szavazás napján a névjegyzékbe igazolás alapján felvett választópolgárok száma a www.valasztas.hu adatai szerint 1.431 volt.
Forrás: MTI