Az MSZP tehát hagy pénzt?

Az MSZP hazugságnak tartja az üres kasszáról és az átláthatatlan költségvetésről szóló fideszes állításokat; a szocialisták szerint a vádaskodás oka, hogy "Orbán Viktorék (...) nem akarják megtartani az ígéreteiket, sőt, megszorításokat terveznek".

Nyakó István MSZP-szóvivő szerdán ezt annak kapcsán közölte, hogy Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője arról számolt be, az államháztartási hiány mértéke alapján a költségvetés tele van trükkökkel, a jelenlegi kormány pedig kiüríti a kasszát a következő kabinet hivatalba lépéséig.

A fideszes politikus ezt arra reagálva mondta, hogy Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára közölte: május végére 719,4 milliárd forint államháztartási hiány várható, ami az éves deficit 81,9 százaléka.

Nyakó István az MTI-hez eljutatott közleményében hangsúlyozta: aki akar, tisztában lehet Magyarország kockázataival és lehetőségeivel is.

A szocialisták által támogatott válságkezelő kormány megalapozta a gazdasági növekedést, ami már az év második felében beindulhat, négy év alatt, pedig mintegy kétezer milliárd forintnyi többletforrással gyarapíthatja Magyarországot - fejtette ki a szóvivő.

A szóvivő arra szólította fel a Fideszt, még a választások második fordulója előtt álljon ki a nyilvánosság elé, és valljon színt, "Magyarországnak joga van tudni, mit akar vele tenni az a párt, amely kétharmadra tör".

Oszkó Péter pénzügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján, szintén Szijjártó Péter kijelentéseire válaszolva kiemelte: a költségvetés idei 205 milliárd forintos tartalékából 188 milliárd, azaz 91 százalék a következő kormány rendelkezésére áll.

A 100 milliárd forintos stabilitási tartalék és az 50 milliárdos kamatkockázati tartalék teljes egészében érintetlen, az 55 milliárdos általános tartaléknak pedig csak az időarányos részét költötte el a kormány - közölte a pénzügyminiszter.

Forrás: MTI