Jerry Lee Lewis Budapestre jön

A rock and roll ördöge, a 75. születésnapját idén ünneplő Jerry Lee Lewis július 20-án koncertet ad a Papp László Budapest Sportarénában.

A legendás amerikai zongorista, énekes, dalszerző, akinek első lemeze előbb (1954-ben) jelent meg, mint Elvis Presley-é, idén áprilisban újabb albummal jelentkezik, amelyen Neil Young, Kid Rock és Kris Kristofferson is közreműködött - közölte a szervező Showtime Budapest szerdán az MTI-vel.

Sajátos stílusát, amelyet a gospel, a country és a boogie-woogie egybegyúrásával, valamint intenzív, egyedi előadásmódjával ért el, már tizennégy éves korára kialakította. Első lemeze alig 19 éves korában jelent meg, két évre rá felfedezte a Sun Records, amely akkor már olyan neveket szerződtetett, mint Elvis Presley, Roy Orbison, Carl Perkins vagy Johnny Cash. (Presley, Lewis, Cash és Perkins 1956. december 4-én együtt is zenélt a memphisi stúdióban, a felvétel ma már rock and roll történeti dokumentum.)

Jerry Lee Lewis 1957-ben robbant be, két olyan óriási slágerrel, mint a Whole Lotta Shakin' Goin' On és a Great Balls of Fire. Energikus játékstílusát színpadi show-val kísérte; ebben ugyanúgy megtalálhatóak voltak az olyan elemek, mint a billentyűk állva püfölése, a zongoraszék elrúgása, mint a hangszer felgyújtása.

Bár sokan színpadi viselkedését is botrányosnak tartották, az igazi felháborodást 1958-ban kötött házassága okozta, kiderült ugyanis, hogy felesége egy tizenhárom éves lány, aki ráadásul még unokatestvére is. Ezután is előszeretettel nősült és vált el; negyedik felesége tisztázatlan körülmények között medencéjükbe fulladt, az ötödik drogtúladagolásban hunyt el. Két fiát is elvesztette, akik szintén furcsa balesetekben haltak meg.

A sok tragédia és egy majdnem halálos kimenetelű gyomorfekély után a Killernek (Gyilkosnak) is aposztrofált Lewis többször drogfüggőséggel küzdött. Az újabb botrány 1976-ban történt, amikor születésnapján egy pisztollyal játszott: az üresnek hitt fegyver elsült és a lövedék mellen találta basszusgitárosát, Butch Owenst, aki a csodával határos módon megmenekült.

Jerry Lee Lewis a nyolcvanas években kezdte visszanyerni régi népszerűségét, amikor beválasztották a Rock and Roll Hírességek Csarnokába (The Rock and Roll Hall of Fame). Egykori felesége, Myra 1982-ben megírta a Great Balls of Fire: The Uncensored Story of Jerry Lee Lewis című könyvet, amelyből később egy sikeres életrajzi film is készült.

2005-ben életműdíjat kapott a Recording Academytől, 2006-ban pedig Last Man Standing címmel végre új lemezt jelentetett meg. Ezen olyan előadókkal működött együtt, mint Eric Clapton, B.B. King, Bruce Springsteen és Mick Jagger.

Néhány kényszerszünettől eltekintve sohasem hagyta abba a turnézást. Tizenkét évvel ezelőtt már fellépett Budapesten: a Kisstadionban Chuck Berry és Little Richard társaságában adott emlékezetes koncertet.
Forrás: MTI