Szigorú fogyasztóvédelmi razzia az ünnepek kapcsán

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a húsvéti ünnepeket megelőzően koncentrált ellenőrzéseket végzett a kereskedelemben; elsősorban a forgalmazási körülmények, a fogyasztói tájékoztatás területén a vásárlói megkárosítások és a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok kiszűrése érdekében - közölte az NFH csütörtökön.

A felügyelőségek az ünnepeket megelőző másfél hétben közel 700 helyen végeztek ellenőrzést. A vizsgált üzletek 51 százalékában találtak jogszabálysértést. A felügyelőségek 7,6 millió forint bírságot szabtak ki a jogértések miatt.

Az ellenőrzés eredményeiből kitűnik, hogy összességében a kifogásolási arány nőtt ugyan, ám a jogsértések súlya, a kirívó esetek száma csökkent - emeli ki a fogyasztóvédelmi hatóság összegzése.

A jellemző hiányosságok voltak: hiányos árfeltüntetés, az egységár feltüntetésének hiánya, az összecsomagolt termékeken elhelyezett "ajándék" felirat nem volt érvényes, de volt téves ártájékoztatás is, sőt minden második vizsgált üzletben kiszolgálták a fiatalkorúakat dohánytermékkel és alkoholtartalmú itallal is.

Az NFH az ünnepeket megelőző tavaszi időszakban laboratóriumi vizsgálattal egybekötött piacfelügyeleti ellenőrzéseket végzett csecsemő- és kisgyermek ruházati termékekkel, illetve fajátékokkal kapcsolatban is. Az a tapasztalat már most leszűrhető, hogy vizsgált termékterületeken sok a biztonsági probléma, a vizsgálatok és az eljárások folyamatosan zajlanak, az első eredményeket előreláthatólag a jövő héten közölik a fogyasztóvédők - áll az NFH közleményében.

Forrás: MTI