Spórolós celebek

Egy amerikai magazin felhívást intézett olvasóihoz, bárki beküldheti ötleteit, hogyan, milyen módon tud spórolni költségein, számláin. Két héten keresztül várják az ötleteket, majd március végén kihirdetik a legtakarékosabb olvasót.

Az amerikai Slate Magazin, olvasói körében hirdetett egy felmérés-sorozatot, melynek első állomása "The efficient life" azaz Takarékos Élet. Lényege, hogy a magazin készítői kíváncsiak arra, hogyan takarékoskodnak az amerikai emberek, miként spórolnak meg energiát és áramot a mindennapokban, miképpen oldják meg a hétköznapi problémákat. Tulajdonképpen az olvasók kollektív intelligenciájának feltérképezése a cél.

Az olvasók javaslatokat tesznek, amelyeket a többi olvasó, illetve egy szakértőkből álló zsűri bírál el.

Részletesebben a felmérésről:


Az energiatakarékos életmód manapság divatos. Széles körben foglalkoztatott tény a károsanyag kibocsátás és a globális felmelegedés. Ha elkezdünk ezzel foglalkozni, és próbálunk változtatni az apró szokásainkon, hamar rájöhetünk, hogy ezáltal sok pénz marad a zsebünkben, amit sokkal kellemesebb dolgokra elkölthetünk, mint a számlák.



Elérkezett a takarékosság ideje! Olyan érában élünk, amikor a családok bevétele nem nő, jó esetben stagnál, tehát az egyetlen lehetőség, hogy lefaragunk a költségekből!

Elsőrorban a háztartásbeli költségekből, a villany, a fűtés és a gáz számlából tudunk lecsippenteni. Ezt többféle módon megtehetjük; nyilván a megszokottnál kisebb hőfokúra fűtjük a házat, nem égetjük a villanyt fölöslegesen, és hasonló praktikumok.
Az első, ami mindenkinek az eszébe jut: energiatakarékos villanykörte. Kezdtenek nem rossz...

A Slate magazin olvasói március végéig küldhetik be ötleteiket, majd a szakértő bírák meghozzák döntésüket, ki az aki a leghatékonyabban és legkeratívabb eszközökkel faragott le költségeiből.

Nem csak Amerikában, a világ minden táján probléma agazdasági válság közepette a spórolás.

Hazai celebeket kérdeztünk, ők hogyan próbálják költésgeiket megkurtítani.

Gianni nemcsak a hazai, de az olaszországi helyzetet is ismerve elmondta:
„Már az üzletet így alakítottuk át, a fűtést is szabályoztuk, hogy ne legyen felesleges hőtermelés. A hulladékot is szelektíven gyűjtjük. Mivel otthon nagyon keveset vagyok, bár külön gyűjtöm a papírt és az üveget, jobban nem tudok rá odafigyelni. De Olaszországban ez már nagyon régóta így van, és külön gyűjtik a szemetet. Ott minden lakásnak adnak külön kukákat, hogy egyszerűbb legyen.”

Stohl András szűkszavúan csak ennyit mondott:
„A hulladékot nem külön gyűjtöm, kukába teszem. Családi házban lakunk, nálunk nincs szelektív gyűjtő konténer.”

Horváth Éva nemcsak a külsejére, a környezetére is odafigyel:
„Gyerekkorom óta próbálok környezettudatosan élni. Mióta a Cool tévéből ilyen apró trükköket tudok, hogy ha kihúzzuk a konnektorból a dugót, nem fogyasztja az áramot, azóta ezeket a kis praktikákat is használom.  Ha elmegyek a lakásból, az összes áramot lekapcsolom, erre mindig figyelek. Nem égetem fölöslegesen a villanyt, nem hűtöm a lakást, ezért úgy gondolom, hogy környezettudatos vagyok.”

Erős Antónia törekszik arra, hogy egyre inkább környezettudatos legyen:
„A szelektív hulladékgyűjtést még nem sikerült megvalósítanunk itthon, mert a környékünkön nincsen szelektív hulladékgyűjtő, ami elég bosszantó.  Épp ezért inkább olyan dolgokban próbálok odafigyelni, hogy a boltból újrahasznosítható zacskóban hozom haza a vásároltakat, vagy eleve viszek magammal szatyrot, hogy ne kelljen vennem, és azzal se terheljem a környezetet. Emellett ügyelek arra, hogy ne szemeteljek. Az ember ilyen apró lépésekkel próbál tenni a környezetéért.”