Kitömött madárral tarolt a magyar természetfotós

A legnagyobb nemzetközi és hazai fotópályázatokon elért eredmények hatalmas lehetőséget jelentenek a fotósoknak. Úgy tűnik, a jó eredményért egyesek bármire képesek, köztük a magyar Joe Petersburgerrel az élen.


A szervezet elnökét, Dr. Radisics Milánt kérdeztük:

- Szándékukban áll vizsgálatot kezdeményezni a World Press Photo-nál Joe Petersburger díjnyertes képével kapcsolatban?

- Mi azt a képet nem támadjuk. Nem ez ellen lázadtunk fel, hanem Szentpéteri munkamódszerei ellen. Amivel nyert, az egy akváriumi fotó: a madár ugyan szabadon mozgott, de a halak egy akváriumban voltak és a fényképezőgép ez alatt, így a kép készítésének körülményei jóindulattal sem nevezhetőek természetesnek. A probléma az, hogy a zsűriben volt a National Geographic fotórészlegének igazgatója, innentől kezdve ez etikai dolog, mert az az ember tudta, kire szavaz. Kicsi esélyünk van támadni, ráadásul az újság lehozott egy ilyen képet a magazinjában. Ha ők ezt nem tartották aggályosnak, valószínűleg a World Press Photo sem fog vizsgálatot indítani.



- A Magyar Sajtófotó pályázat szervezői felé jelezték aggályaikat?

-
Igen, velük egyeztettünk szóban, nem akartuk, hogy a sajtóból értesüljenek. Kiderült, hogy a 10 képből álló sorozatából - ami 3. díjat nyert kategóriájában - csak 5 kép felelt meg a kiírásnak, amely kiköti, hogy a fényképek 2009-ben kell készüljenek. Az 5 kérdéses kép a RAW fájlok vizsgálata alapján 2008-as, és bár a pályázat szervezői kizárták a kérdéses fotókat, a díjat mégsem vették el a fotóstól. Ráadásul az 5 bennmaradt kép között van egy „csobbanós”, amely bizonyítottan kitömött madár felhasználásával, műtermi körülmények között készült.

- Nem tartja ezt aggályosnak, nemtörődömnek? A World Press egy minimálisnak tekinthető retusálás miatt alkalmazta a legszigorúbb büntetést...

- Szerintem ők nem merték bevállalni a balhét. Miután felhívták, Józsi csinált egy ellenbalhét. Vette a fáradtságot és az összes díjazott képet megvizsgálta. Talált még 2-3 képet, ami 2008-ban készült és így már balhészagúvá lett a dolog, ezért a szervezők nem merték elvenni a zsűrizéskor megítélt díjat. Azt viszont továbbra sem értjük, miért hagyták benne az etikailag legaggályosabb fényképet.

Radisics Milán elmondta, állásfoglalásukat sajtóközleményben tudatták a magyar médiával. Időközben létrejött egy blog, amely tételesen bizonyítja Szentpéteri trükkjeit, leleplezi etikusnak cseppet sem nevezhető módszereit.

„A nemzetközi természetfotós szervezeteknek ezt a blogot küldtük tovább. Rengeteg fotós jelzett már vissza, sokan bekapcsolódtak a vitába. Előbb-utóbb eljut a National Geographic vezetőségéhez is a történet, bár mi azt is csodáljuk, hogy a 2003-as botrány után hogy nem küldték el a fenébe...”



Farkasokkal bundázó

Az elmúlt hónapokban nemzetközi szinten két kirívó eset borzolta a kedélyeket. A leghírhedtebb a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Wildlife Magazin közös rendezésében megtartott Wildlife Photographer of the Year 2009 -mely a világ legrangosabb nemzetközi természetfotós pályázata- szervezőinek a fődíjas képpel kapcsolatos állásfoglalása volt. Amikor kiderült, hogy a felvételen a képleírással ellentétben nem vad, hanem idomított, vadasparkban élő farkas látható, akkor a zsűri azonnal és nagyon határozottan megfosztotta díjától és a későbbi pályázás lehetőségétől a fotóst. A szervezet nemzetközi sajtóközleményben tette világossá: a patinás pályázat etikai elveinek legcsekélyebb mértékű megsértését sem tűri el.
Forrás: Hírextra