Kitömött madárral tarolt a magyar természetfotós

A legnagyobb nemzetközi és hazai fotópályázatokon elért eredmények hatalmas lehetőséget jelentenek a fotósoknak. Úgy tűnik, a jó eredményért egyesek bármire képesek, köztük a magyar Joe Petersburgerrel az élen.

Aggályos módszerek

Karrierjük építése során a fotósoknak hatalmas lehetőséget jelent, ha a legrangosabb hazai és/vagy nemzetközi pályázatokon helyezéseket érnek el. Ilyenkor a nemzetközi sajtó, a képügynökségek, galériák fokozottan figyelnek munkáikra, jó eséllyel csíphetnek meg több ezer dolláros megbízásokat, előnyös szerződéseket képügynökségekkel, de a nagy pályázatokon (World Press Photo, BBC Wildlife Photographer of the Year, Pictures of the Year International, Magyarországon a Magyar Sajtófotó pályázat) elért helyezéseket komoly pénzjutalmakkal is honorálják.


 
A tét tehát nagy, a fotográfusok legnagyobb része tisztességes eszközökkel indul a megmérettetéseken, sajnos azonban időről időre akadnak kivételek. Az elmúlt hónapokban a szokásosnál több botrányos esetre derült fény, az egyikben egy magyar természetfotós, Joe Petersburger -polgári nevén Szentpéteri L. József - a főszereplő.
 
Joe idén tarolt a pályázatokon: hazánk egyik legszebb madarának, a jégmadár vadászati szokásait feldolgozó Jégmadarak fotósorozata a Magyar Sajtófotó 2009 pályázaton a 3. díjat érdemelte ki, míg a legrangosabb nemzetközi sajtófotós pályázaton, a World Press Photo 2009-en a természet kategória első helyét érdemelte ki egyik fényképével.

A vitatott fényképeken szakértők szerint nem élő, hanem preparált állatok szerepelnek, nem természetes, hanem műtermi körülmények között fényképezve. A Magyar Természetfotósok Szövetsége (NaturArt) ezért március 3-án közleményben határolódott el Szentpéteri L. József tevékenységétől, etikai aggályaik miatt a pályázataikon való részvételtől mindörökre kizárták a fotóst.

Gyanús mozdulatok

A sajtóközlemény részletes pályaképet rajzol Szentpéteri szakmai „ámokfutásáról”: „1996-ban, amikor Szentpéteri József olyan képsorozatot adott be Az Év Természetfotósa pályázatra, amelyeken elhullott madarak szerepeltek és mozgásukban korlátozott, valamint kvázi dinamikus helyzetekbe beállított elpusztult állatok segítségével berendezett jelenetek voltak. Akkor a zsűri a csalást idejekorán észlelte, ezért még a bírálati szakaszban kizárta a pályázót, akit fiatal korára tekintettel csak figyelmeztetésben részesített, remélve, hogy okul a történtekből.”



Úgy tűnik azonban, visszájára sült el a szövetség kesztyűs keze. 2003-ban Szentpéteri a National Geographic Magyarország és a magazin nemzetközi kiadása számára olyan, természetfotónak álcázott képet készített, amelyen védett és szigorúan védett állatok preparátumai voltak láthatók. A 2009-es Magyar Sajtófotó pályázatra olyan sorozatot adott be, amely természetkárosítás útján jött létre és az elkészítés ideje sem felet meg a pályázat kiírásában foglaltaknak. Közben József Joe Petersburger művésznéven publikál a National Geographic képarchívumában etikailag és természetvédelmi szempontból aggályos képeket - áll a szövetség közleményében.

A napokban a World Press Photo közleményben tudatta, a sport sorozat kategória 3. helyezettjének, Stefan Rudiknak az erdeményeit törölték. A fotós egy, a kompozíciót zavaró lábat retusált ki egyik fényképéről, ám ez a pályázat szabályzatával ellentétes.
Az eset alapján felmerült a kérdés, hogy a NaturArt kezdeményezett-e vizsgálatot Joe Petersburger 1. helyezett fényképével kapcsolatban.
Forrás: Hírextra