Aki kiütheti Szanyi Tibort a Parlamentből

Vajon az MSZP mélyrepülése elég lehet, hogy Szanyi Tibor, a párt Jolly Jokere, aki eddig verhetetlen volt 13. kerületi körzetében, most vereséget szenvedjen? Kihívóját, a politikában szinte ismeretlen Szalay Pétert kérdeztük.

Mi a legkomolyabb probléma az Ön 13. kerületi választókerületében és milyen megoldásokat kínál erre?

A 19. választókerület Lipótváros, Vizafogó és Angyalföld déli szegélyét foglalja magában. A lakosok problémái kicsiben az országos gondokkal egyezőek. Az újlipótvárosi részben kiemelten sok az idős ember, küzdenek a kis nyugdíjak, és a magas szolgáltatói (távfűtési) költségek gondjaival. A lakótelepi részek lakossága vegyes korosztályú. A lakosok fő gondja a megélhetés, a munkaképes korosztályban a munkanélküliség, a mindenkit sújtó romló közbiztonság, a rossz levegő.

A megoldást elsősorban a gazdasági helyzet javulása, azaz a pénzügyi reformok jelentenék, ami munkahelyteremtéssel járna (kis üzletek, kisvállalkozások biztonsága), hiszen így lenne fedezet a közbiztonság javítására, a környezetvédelem feltételeinek megteremtésére.

Milyen kérdésekkel találkozik helyi szinten, mi érdekli leginkább az embereket?

Dr. Szalay Péter önéletrajza
Évtizedek óta kerületi lakos vagyok, és 1974-óta a visegrádi utcai szakrendelő sebészeként dolgozom. Jelenleg a szakrendelés vezető főorvosa vagyok. 1994-től 2006-ig önkormányzati képviselőként, 1998-tól 2006-ig a XIII.ker. Egészségügyi Bizottságának elnökeként, valamint a fővárosi EÜ bizottság tagjaként dolgoztam. Feleségem szintén a XIII. kerületben dolgozik háziorvosként, lányom ügyvédként, a fiam pedig menedzserként dolgozik. Célom az egészségügyi-, és szociális ellátás további javítása, a kerület új, és régi lakosai igényeinek megismerése, valamint a nyugdíjasok helyzetének megnyugtató rendezése.
Mivel orvos vagyok elsődlegesen az egészségügyi, illetve szociális kérdések merülnek fel, a fent említettek mellett. A kerületi egészségügyet is elérte a gazdasági válság, a következő időszak nagy feladata lesz a betegek számára az ellátási színvonal-,és biztonság megtartása.

Milyen jövőképet nyújt a kerületében élőknek, mire helyezi a hangsúlyt?

Szeretnék közreműködni a Fidesz gazdasági -egészségügyi-népegészségügyi programjára alapozva, az elmondottak hátterének megteremtésében, abban tevőleges részt vállalni mind helyi szinten, mind a parlamentben.

Mire számít, mik az esélyei?

Természetesen győzni szeretnék, hiszen évtizedek óta itt élek, itt élem meg a kis ember napi gondját, az engem körülvevő emberek összes problémáját. Ugyanúgy a Lehel piacra járok vásárolni, a Duna partra és a Szent István parkba sétálni, mint környezetem lakosai. Évtizedek óta politikusként is értük dolgoztam, ezt szeretném most magasabb szinten is kiterjeszteni. Hiszek a sok munka eredményében, hiszen a nagy kérdések természetesen innen erednek, de magasabb szinten dőlnek el.

Ismeri az MSZP jelöltjét, Szanyi Tibort személyesen? Mit tart Szanyi úr előnyének és mit a hátrányának?

Szanyi úrral személyesen csak betegként találkoztam sok évvel ezelőtt. A képviselő úr előnye, hogy már a tanácsi rendszerben is az MSZMP-t,majd rendszerváltás után az MSZP-t képviselte, így több politikai szellemet is egyesít. Hátránya ugyanez, vagyis hogy már a pártállam idején is az MSZMP-t, majd rendszerváltás után az MSZP-t képviselte, így aligha lehet hiteles 2010-ben. Régen eltávolodott a kerület helyi gondjaitól, ma már csak azt mondhatjuk: kerületi lakos.