IMF-es mankó a görögöknek?

Hivatalosan pénzügyi segítséget kér Görögország az Európai Uniótól, ha heteken belül nem csökkennek a hitelfelvételi költségek, és ha az unió nem segít, akkor a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordul az athéni vezetés.

A görög állampapírok hozamfelára "fenntarthatatlanul magas", és hat-nyolc héten belül lejjebb kell szorítani - mondta egy tisztviselő, aki szerint "ehhez valamiféle garanciára van szükség az uniós partnerektől". Amennyiben ezt nem adják meg, akkor valószínűleg a nyilvános segítségkérés következik, és ha nem érkezik válasz, akkor "kénytelenek leszünk az IMF-hez fordulni" - tette hozzá.

Uniós vezetők erősen ellenzik, hogy az euróövezeti tag Görögország az IMF-től kérjen segítséget, konkrét pénzügyi támogatást azonban mostanáig nem ígértek.

Az athéni kormány a múlt héten sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre. Az állampapír árazása a vártnál alacsonyabb, 300 bázispont lett az irányadó eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött, ez azonban még mindig jóval magasabb a görög adósságválság kirobbanása előtt, tavaly augusztusban regisztrált 110 bázispontnál.
Forrás: MTI