Muslica szex, avagy a félrelépés értelme

A nőnemű muslicák azért párosodnak több hímmel, hogy fajukat megmentsék a kihalástól - fedezték fel brit kutatók.

A poliandria, tehát amikor a nőstény több hímmel párzik, a rovaroktól az emlősökig mindenhol előfordul az állatvilágban. Mi lehet azonban az evolúciós oka?

A Drosophila pseudoobscura nevű muslicafaj esetében egyértelmű magyarázatot találtak a Liverpooli és az Exeteri Egyetem kutatói. A kísérletben egyes muslicacsoportok kedvük szerint szaporodhattak, tehát a náluk bevett poliandriával is. Más csoportokat azonban monogámiára kényszerítettek. Tizenöt generáció elteltével a tizenkét monogám populációból öt kipusztult, míg a "szabadelvű" törzsek mind életben maradtak - írták a kutatók a Current Biology című folyóiratban a Der Standard osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) szerint.

A jelenség magyarázata egy bizonyos SR elnevezésű kromoszóma-mutációban rejlik. Az SR (sex ratio) a nemek arányának eltorzulására utal. Az SR-kromoszómával rendelkező hímek csak nőnemű utódokat képesek nemzeni, mivel Y-spermiumaik idejekorán elpusztulnak. Végzetes módon a hibás kromoszómát utódaiknak is átörökítik. Ha azonban a nőstények több hímmel párosodnak, az SR-hímek statisztikailag alulmaradnak, hiszen feleannyi spermiumuk jut csak el élve a célig, mint a többieknek.

Forrás: MTI