Egy képviselő mentelmi jogát sem függesztik fel

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága hétfői ülésén úgy döntött, nem javasolja sem az MDF-es Dávid Ibolya, sem a fideszes Meggyes Tamás, sem a szocialista Szabó Zoltán mentelmi jogának felfüggesztését - mondta Géczi József Alajos, a testület szocialista elnöke az ülés után az MTI-nek.

Közölte, mindegyik ügyben rágalmazás miatt kérték a mentelmi jog felfüggesztését.
Kérdésre válaszolva elmondta: Dávid Ibolyát az Advenio Műsorszolgáltató Zrt. jelentette fel, azért, mert a cég szerint az MDF elnöke nyílt levelében megsértette a műsorszolgáltató becsületét.

A korábban a Danubius Rádió által üzemeltetett frekvenciát elnyerő műsorszolgáltató Dávid Ibolya 2009. november 3-i közleményét kifogásolta, amelyben a pártelnök szerintük azt állította, hogy az Advenio Műsorszolgáltató Zrt. tisztességtelen módon nyerte meg a pályázatot.

Géczi József Alajos elmondta: Dávid Ibolya ügyében a bizottság fideszes és KDNP-s tagjai javasolták a mentelmi jog felfüggesztését a kormánypárti képviselők ellenében. Dávid Ibolya, aki a bizottság tagjaként jelen volt az ülésen, saját ügyében nem szavazott - tette hozzá.

Elmondta még, hogy Meggyes Tamást, Esztergom fideszes polgármesterét három közszereplő, köztük Horváth Mihály, a polgármester korábbi kampányfőnöke jelentette fel, szintén rágalmazás miatt. Mentelmi jogának felfüggesztését nem javasolja a bizottság - tette hozzá.

Szintén nem javasolja a bizottság a szocialista Szabó Zoltán mentelmi jogának felfüggesztését, akit Czira Szabolcs, Nagykőrös fideszes polgármestere, Meggyes Tamás esztergomi polgármester, valamint Esztergom Város Önkormányzata jelentett fel rágalmazás miatt.

A képviselők mentelmi jogának felfüggesztéséről vagy fenntartásáról az Országgyűlés plenáris ülésén döntenek majd, a bizottság csak javaslatot tesz.

A testület fideszes és KDNP-s képviselők szavazatával úgy döntött: jövő hétfőn, mikorra már a Fidesz-KDNP-frakció kialakította álláspontját, döntenek arról, hogy támogatják-e Géczi József Alajos törvényjavaslatát, mely szerint juttatást kapna az országgyűlési képviselő özvegye, illetve az örököse.

A bizottság elnöke az Országgyűlés elé január végén beterjesztett, az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló jogszabályt módosító indítványa szerint a képviselő halála esetén - ha egyéb tisztségére való tekintettel ilyen juttatásban egyébként nem részesülne - özvegyét, ennek hiányában örökösét egy összegben a honatya hat havi tiszteletdíjának megfelelő összegű juttatás illetné meg.
Forrás: MTI