Szekeres: Európa egy helyben topog

Európának el kell döntenie, hogy valóban erős akar-e lenni, és befolyásolni kívánja-e a nemzetközi politikát - mondta egy Münchenben zajló nemzetközi biztonsági konferencia tanulságaként a magyar honvédelmi miniszter szombaton.

Európának el kell döntenie, hogy valóban erős akar-e lenni, és befolyásolni kívánja-e a nemzetközi politikát - fogalmazta meg a Münchenben zajló nemzetközi biztonsági konferencia tanulságaként a magyar honvédelmi miniszter, aki aktívabb európai nemzetközi szerepvállalást sürgetett. Szekeres Imre az MTI-nek adott szombati nyilatkozatában emlékeztetett a kínai és az orosz külügyminiszter, valamint az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó beszédeire, és úgy ítélte meg: Európa egy helyben topog, miközben jóval kezdeményezőbb szerepre lenne szükség.

A politikai, gazdasági és környezetvédelmi döntések ugyanis látható módon több irányba tolódnak. Európának akkor lehet tényleges súlya a világ sorsának alakításában, ha kezdeményezőbben lép fel, és képes a transzatlanti viszony megújítására.