Körülbelül 700 tagú lesz a magyar EU-s elnökség

Körülbelül 700, a közigazgatásban dolgozó tisztviselőből áll majd a magyar stáb a 2011-es EU-s elnökség idején - közölte a Külügyminisztérium az MTI érdeklődésére. Közülük 654-et már ki is választottak. Egyelőre egyeztetik, hány miniszterelnöki szintű találkozónak ad otthont Magyarország, ugyanakkor nagyjából 15 informális miniszteri szintű találkozóval számolnak.

Az elnökségi stáb kiválasztása 2008 elején kezdődött, az EU soros magyar elnökségében közvetlenül részt vevők kiválasztásáról, képzéséről és anyagi elismeréséről szóló kormányrendelet alapján. A Külügyminisztérium az MTI kérdésére közölte, az elnökségi stáb gerincét azok a köztisztviselők alkotják, akik már ma is uniós kérdésekkel foglalkoznak.

Ide sorolják egyrészt az elnökségi felkészülési feladatokhoz kapcsolódó központi és tárcakoordinációs feladatokat, másrészt a többi között az Európai Unió állam-és kormányfői szintű üléseinek előkészítésén mintegy 260 munkacsoportban dolgozó, az elnökségi feladatokat közvetlenül ellátó tisztviselőket.

Kitértek arra is, hogy az elnökségi stáb létszáma az EU-elnökség feladataihoz, az Európai Tanácshoz, annak munkacsoportjaihoz, bizottságaihoz, továbbá a központi és tárcakoordinációs feladatokhoz igazodik, várhatóan összesen mintegy 700, a központi közigazgatásban dolgozó tisztviselőt jelent.

Hozzátették, hogy az elnökségi stábtagok száma igazodik a változó uniós feladatokhoz is, most például az uniós reformokat tartalmazó Lisszaboni Szerződés életbelépéséhez kötődő változásokhoz. Ehhez kapcsolódóan kisebb mértékben módosulhat a stáb létszáma, jelentős csökkenésre vagy növekedésre viszont nem számítanak. Eddig 654 tisztviselőt választottak ki, az elnökségi stáb listáját nyilvánosságra hozták a tárca honlapján (www.kulugyminiszterium.hu).

A főbb magyar tervekkel összefüggésben a Külügyminisztérium úgy fogalmazott, hogy vannak a spanyol-belga-magyar elnöki trió-programnak olyan meghatározó elemei, amelyek mindhárom elnökség alatt a legfontosabb feladatok között szerepelnek.
Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal közösen látja el az EU elnöki teendőit. A trojka mandátuma 2010-11-re szól, a féléves soros elnöki tisztet Magyarország 2011. január 1-jén veszi át.

A magyar elnökség Spanyolországhoz és Belgiumhoz hasonlóan kiemelt hangsúlyt kíván fektetni egyebek között a kilábalásra a gazdasági válságból, új szociális menetrend elfogadására és annak keretében a munkanélküliség elleni hatékony küzdelemre.

A tárca előrejelzése szerint várhatóan a magyar elnökség alatt kezdik meg az EU új, 2014-2020-es hétéves költségvetésére vonatkozó bizottsági javaslat tárgyalását. Ennek során - írta a tárca - az lesz a magyar cél, hogy a költségvetés igazodjon az uniós politika igényeihez, ne pedig fordítva.

A spanyol-belga-magyar elnöki trió fontosnak tartja továbbá a természeti erőforrások fenntartható használatát, ezen belül az integrált európai vízpolitika továbbfejlesztése kiemelt magyar érdek. Ehhez kapcsolódik az új Duna-stratégia is, amelyet az EU várhatóan éppen a magyar elnökség idején indít útjára.

A Külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatja az uniós bővítéspolitikát, különösen szeretné Horvátország csatlakozását "finisbe juttatni". A magyar elnökség alatt rendezik meg a keleti partnerség második csúcstalálkozóját.
Magyarország nagy figyelmet kíván fordítani Románia és Bulgária 2011 márciusára tervezett csatlakozására is a schengeni térséghez.

Az MTI-nek adott válaszaikban kiemelték, hogy kifejezetten magyar kezdeményezésre került bele a trió-programba a kulturális sokszínűségre, mint "egyedülálló erőforrásra" tett utalás; valamint a regionalizmus erősítése. Ez utóbbi két, speciálisan magyar célt a féléves magyar elnökségi programban kell majd konkrét kezdeményezésekkel megtölteni - mutattak rá.

Arra a kérdésre, hogy előreláthatóan melyek azok a korábbi kezdeményezések, amelyek a magyar elnökség ideje alatt válhatnak véglegessé, a minisztérium úgy válaszolt: a trió-program minden fontos politikai feladatával foglalkoznia kell a magyar elnökségnek, ugyanis a spanyol vagy akár a belga elnökségi program bármely eleme átnyúlhat 2011 első felére.

Emellett a Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatos új politika, illetve irányok alapján az Európai Bizottság több új javaslatot is tehet, mellyel a magyar elnökségnek is foglalkoznia kell. Hozzátették, hogy ehhez meg kell várni az új Európai Bizottság megalakulását, illetve az új bizottság következő ötéves programját.

Az EU-s tanácskozások helyszíneire, a kormányszintű rendezvényekre vonatkozó azt felelték, hogy a tervezés jelenlegi fázisában összesen körülbelül 200 hazai rendezésű elnökségi eseménnyel számolnak. A Lisszaboni Szerződés életbelépése miatti intézményi változások alapján jelen a miniszterelnöki szintű találkozók egyeztetése folyamatban van. A tervezés jelen szakaszában 15 hazai rendezésű, informális miniszteri ülést terveznek, amelyeken minden tagállam képviselteti magát.

Kitértek arra is, hogy a hazai rendezésű események helyszíneinek kiválasztása jelenleg is tart, ezekről még nem hozott döntést a kormány.
Forrás: MTI