Bajnai: a diákolimpikonok sikerei példaértékűek

Bajnai Gordon szerint a diákolimpikonok sikerei példaértékűek és mintát adóak az egész ország számára, hiszen Magyarország is csak akkor válthatja valóra álmait, ha képes felmérni lehetőségeit és élni tud azokkal.

A miniszterelnök, aki elismeréseket adott át a 2009. évi Nemzetközi Filozófiai, Fizikai, Földrajzi, Informatikai, Kémiai és Matematikai Diákolimpián eredményesen szereplő diákok és felkészítő tanáraik tiszteletére szerdán a parlamentben rendezett ünnepségen, hangsúlyozta: "Csak akkor lehet az ország tartósan fejlődő, biztonságos otthon a polgárainak, ha mindannyian tudunk és merünk érte keményen dolgozni erőnk és tehetségünk szerint, és ha minden körülmények között a legjobbat nyújtjuk, ha képesek vagyunk a bennünk rejlő tehetséget és szakértelmet úgy felhasználni, hogy az a saját és egyben az ország boldogulását szolgálja".

Úgy fogalmazott: az elismerések átadásával azt a szemléletet is ünneplik, amely a következő években meghozhatja az ország sikerét is. Bajnai Gordon szavai szerint a diákolimpikonok teljesítményében Magyarország legjobb arca mutatkozik meg, amit jó lenne sokkal többször látni. Kiemelte: a tehetség önmagában nem elég, a szorgalommal és a munkával együtt teszik ki az alkotó erőt. A miniszterelnök kitért arra, hogy az alázatos, kitartó munkán kívül az ilyen eredményekhez kellettek a gondos tanárok és a támogató családi háttér is.

Hiller István oktatási miniszter a diákoknak azt mondta: a tehetség egyben felelősség is, amivel ha jól gazdálkodnak, akkor az az egész ország számára dicsőséget hoz.
A kormányfő 16 diákot részesített egyéves miniszterelnöki ösztöndíjban, köztük Lovas Lia Izabella egyetemi hallgatót, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium volt tanulóját fizika aranyérme, Batki Júlia egyetemi hallgatót, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium volt tanulóját kémia aranyérme és Tomon István egyetemi hallgatót, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium volt tanulóját matematika aranyérme elismeréseként.

Hét diák az oktatási és kulturális miniszter oklevelét kapta meg, 35 pedagógus pedig a diákok felkészítésében végzett áldozatkész munkájáért kormányfői, illetve miniszteri elismerésben és pénzjutalomban részesült.
Forrás: MTI