Kampány, nyugdíjasok, mindenki, mindent

Dr. Ravasz Károlyné, orosházi illetőségű nyugalmazott pedagógus fel van háborodva. Felháborodásán osztozik a dél-alföldi város Fidesz-szervezete is. Holott mindössze arról van szó, hogy a helyi Gyurcsány-növendékek csintalankodtak kicsit.

Dr. Ravasz Károlyné alighanem ki tud tölteni egypár, a magyar államigazgatásban rendszeresített formanyomtatványt. Ha nem így lenne, az orosházi Fidesz iroda helyett minden bizonnyal a helyi szociképviseletet kereste volna fel.

No de kezdjük szépen az elején. Zalai Mihály, a harmincezer lelkes nyugat-békési település Fidesz-frakciójának vezetője szerdán sajtótájékoztatón tárta a nyilvánosság elé a szocialisták legújabb kampánytrükkjét. Ami tulajdonképpen arról szól, hogy segíteni akarnak a városban élő, a modern világ útvesztőiben rendre el-elcsalinkázó kisnyugdíjasokon.

Az MSZP „bűne”: egy Orosházán terjesztett szórólapon arról tájékoztatják a környéken élő nyugdíjasokat, amennyiben szeretnének szociális alapon üdülési csekkhez jutni a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) jóvoltából, és úgy érzik, gondot okozna nekik a sikeres pályázathoz elengedhetetlen iratok kitöltése, térjenek be bátran az MSZP irodájába, az ottaniak majd készséggel állnak rendelkezésükre.

Zalai Mihályt – akinek elmondása szerint ebben az fáj, hogy a közpénzből fenntartott MNÜA közpénzből finanszírozott pályázatát az MSZP kampánycélra használja – a bevezetőben már említett Dr. Ravasz Károlyné értesítette, a bevezetőben már említett felháborodással. Az asszony nem érti, miért kell neki azért, hogy üdülési csekkhez juthasson, az MSZP irodán jelentkeznie. Mellesleg úgy érzi, azok akarnak így szavazatot vásárolni, akik elvették a 13. havi nyugdíját.

Nos, mint az orosházi MSZP-elnök nyilatkozatából kiderül, senkinek, még Dr. Ravasz Károlynénak sem kell a helyi szocik barlangjában jelentkeznie a MNÜA kedvezményes üdülési csekkjeiért. Fetser János ugyanis arról tájékoztatta a Távirati Irodát, hogy pártja, már ha erre igény van, segít a kisnyugdíjasoknak azzal, hogy felajánlja közreműködését a nyomtatványok kitöltéséhez.

„A hírlevélben világosan rögzítettük azt is, hogy csak segítséget nyújtunk, sőt közöltük az alapítvány postai címét is, vagyis aki elboldogul az adatok kitöltésével, az egyenesen fordulat pályázatával a MNÜA-hoz” – mondta.

Az orosházi Fideszt (és valószínűleg Dr. Ravasz Károlynét is) azonban nem lehet ilyen olcsó trükkel átejteni. Hiszen tudják ők, hogy olyan kampányra számíthatnak a szocialisták részéről, amilyen a kormányzásuk is volt, vagyis – idézzük Zalait – amelyben „sem erkölcs, sem törvény nem fog gátat szabni a szavazatszerzésnek”.

Sőt, mint kommünikéjükből kiderül, a bűnös szórólapot jegyző Varga Zoltán önkormányzati miniszter, mellesleg orosházi országgyűlési képviselő e tekintetben „jó tanítványa mesterének, Gyurcsány Ferencnek, aki az MSZP-vel együtt folyamatosan csökkentette a nyugdíjak reálértékét, elvette a 13. havi nyugdíjat, a fűtéstámogatást, és folyamatos áremelésekkel a nyugdíjasokat sújtotta leginkább.” Bezzeg a Fidesz.

Így kerek hát a történet. A nyugdíjasokért – kampány idején – úgy tűnik, tényleg mindenki mindent. Már csak egy kérdés maradt. Vajon melyik helyi nagyfejű fogja felajánlani, hogy pártja készséggel bevállalja a kisnyugdíjasok 40 ezer forint értékű utalványához szükséges 15 ezer forintos önrészt?

Hogy aztán tényleg a helyi pártirodában kelljen jelentkezni.