10 szakértő javallat a rák ellen

Mikor százával özönlenek felénk az egészséges életmódra buzdító információk, igazi kincs lehet egy olyan szakember ajánlása, aki kézzelfogható eredményeket ért el a táplálkozástudomány, illetve az életmódkutatás területén.

A testtömeg index számítása
A testtömeg index-számítás a következőképpen történik: a méterben kifejezett testmagasságot megszorozzuk önmagával és a kapott számmal elosztjuk a testsúlyt, pl. egy 172 cm magas, 65 kg-os férfi esetén 1,72 x 1,72 = 2,95; ezután 65:2,95 = 22, azaz éppen az ajánlott testtömeg index tartományban van. Nők, ill. férfiak esetén az ajánlott átlagos derék-körfogat 80, ill. 92 cm alatt, de ez eltérő lehet az alkattól és a sportolástól függően Férfiak számára legfeljebb 20 g alkoholt (etanol), nők számára 10 g alkoholt tartalmazó ital a megengedett mennyiség naponta (1 egység: 10 g alkohol)
Zajkás Gábor az Amerikai Rákkutató Intézet és a Rákkutató Világalapítvány csekély 500 oldalas kiadványából idéz 8+2 pontot, amely mind a daganatos betegségek megelőzésére tesz egy-egy ajánlást.

1. Törekedjünk a soványságra a normális testsúly-tartományon belül! Már gyermekként igyekezzünk odafigyelni a kilókra, s előzzük meg a testtömeg és a derék-körfogat növekedését felnőtt korban is!

2. A rendszeres testmozgás legyen része napi rutinunknak! Legyünk fizikailag aktívak, ezzel párhuzamosan pedig csökkentsük a passzív üldögélést, például a tévézést! Kezdetnek megteszi, ha naponta legalább 30 percet tempós sétával töltünk, később aztán növelhetjük az adagot.

3. Csökkentsük az energiában (kalóriában) gazdag élelmiszerek fogyasztását, mellőzzük a cukros üdítőket! Kerüljük a gyorséttermeket és hasonló kalóriapalotákat!

4. Főként növényi eredetű táplálékokat fogyasszunk! Naponta ötször együnk zöldségfélét, gyümölcsöt, lehetőleg minél nagyobb változatossággal, legalább 400 g/nap mennyiségben. Az ún. finomított, keményítőtartalmú élelmiszerekből (pl. fehér lisztből készült sütemények, kenyér és péksütemények) ritkábban és keveset fogyasszunk!

5. Csökkentsük a „vörös hús”, kerüljük a húskészítmények fogyasztását! Szomorú, de igaz: vörös húsokból legfeljebb 500 g-ot fogyaszthatnánk hetenként.

6. Csökkentsük az alkoholfogyasztást! Ha iszunk, mértékkel tegyük, férfiak számára 2, nőknek pedig 1 egység legyen a limit!

7. Csökkentsük a só-fogyasztást! Ne együnk penészes élelmiszereket! Mindannyian kapargattunk már otthon a kenyérszeletelővel félig penészes kenyeret. Na ezt felejtsük el, meg azt, hogy sóval tartósítjuk élelmiszereinket. Halál a füstölt sonkára!

Speciális ajánlások:

1. Az újszülöttek kizárólagos szoptatása ajánlott legalább fél évig!

2. A daganatos betegek számára is érvényesek a fentiek! Vagyis ha megbetegedtünk, akkor is igyekezzünk az egészségesek számára szóló táplálkozásra, testtömeg szabályozásra és testmozgásra vonatkozó ajánlások szerint élni, amennyiben ezen elvek összeegyeztethetők kezelésünkkel.

Ezzel megvolnánk, de kinek higgyünk a továbbiakban? A szakembereknek. Azoknak, akik a betegségek kockázatát csökkentő táplálkozással foglalkoznak. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet munkatársainak írásai, kiadványai, előadásai segítenek az eligazodásban, s az OÉTI honlapját is érdemes felkeresni. Zajkás úr végül az ismert mondásra hívja fel az olvasó figyelmét, vagyis: „Keresse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét!”