A csokoládé visszavág

Az utóbbi időben szinte naponta jelennek meg egymásnak ellentmondó információk e jeles nyalánkság hasznos avagy káros mivoltáról. A vitatott édesség most hadrendbe állította a fekete csoki-hadtestet. Szűcs Zsuzsanna dietetikust kértük meg, tegyen rendet a csokikérdésben.

Fekete csoki a stressz ellen

Egy kis darab fekete csoki naponta segít alacsonyan tartani a stresszt; lecsökkenti a stresszhormonok szintjét, és más kémiai anyagokkal helyettesíti őket a testben, amikor valaki nagyon ideges vagy aggódik – mutatta ki egy napokban megjelent amerikai tanulmány.

Férfiak és nők egy csoportja reggelente és esténként 20 gramm – alig egy fél tábla – fekete csokit fogyasztott el, miközben kutatók figyelték a stresszhormon-termelésüket. A magas hormonszint azoknál, akik a legnagyobb nyomás voltak, mindössze két hét csokiterápia alatt lecsökkent – jelentette a the Journal of Proteone Research.

Sunil Kochhar, egy Nestlének dolgozó kutató azt mondta, hogy a holland és svájci kutatók tanulmánya „erős bizonyítékot biztosít arról, hogy a napi 40 grammnyi csoki hatékonyan módosítja az egészséges önkéntesek metabolizmusát.” Hozzátette, hogy a stressz lecsökkentésének hosszú távon jó hatásai vannak az egészségre.

Más kutatások kimutatták, hogy mindössze 6,7 grammnyi fekete csoki naponta – negyed uncia – jelentősen lecsökkentheti a szívbetegségek rizikóját.

A jó hatásokat a flavonoloknak és a növényi kémiai anyagoknak tulajdonítják, amik csökkentik a szívbetegségekhez kapcsolódó gyulladást, és redukálják a vérrögök kialakulásának esélyét. Segítenek a cukorbetegség karbantartásában és a magas vérnyomás ellenőrzésében. Dietetikusok óvatosságra intenek, mert a csokoládénak magas a zsír- és cukortartalmat, és csak egy kiegyensúlyozott diéta részeként kellene enni.


Szűcs Zsuzsanna dietetikus és táplálkozási tanácsadót kértük meg, válaszoljon néhány, a tanulmánnyal kapcsolatban felmerült kérdésre.

Egy, a napokban megjelent kutatás szerint napi pár gramm fekete csokoládé segít alacsonyan tartani a stresszszintet. Igaz ez, és ha igen, valóban csak a fekete csokoládé specifikuma lenne?

Feltételezem hogy az említett hatás az étcsokoládéban is megtalálható magnéziumhoz kötődik. Ez az ásványi anyag szerepet játszik az ideg- és izomműködésben, ezáltal pedig segítheti például a szívizomsejteket a stresszel való megküzdésben. Magnéziumban gazdagok még a zöldségfélék, a hüvelyesek, a gabonafélék, a gyümölcsök, a tejtermékek és a halak. Vagyis az étcsoki egy kellően színes étrend részeként működhet.

A tanulmány állítja továbbá, hogy a feketecsokoládé-fogyasztás csökkenti a szívbetegségekhez kapcsolódó gyulladásokat, a vérrögök kialakulásának kockázatát, segít a cukorbetegség karbhantartásában és a magas vérnyomásban szenvedőknek. Ezek fényében tehát úgy tûnik, minden ember számára adott lehetõség, hogy a csokoládénak hódolva egyben sokat tegyen egészségéért. Ennyire egyszerû ez, vagy vannak hátulütõi a dolognak?

Valóban, az utóbbi néhány év egyik fontos tudományos megfigyelése volt, hogy a magas (minimum 60%) kakaótartalmú étcsokoládéknak természetes sejtvédő, ún. antioxidáns hatású hatóanyagai is vannak, ezek az ún. polifenolok. Fontos azonban elmondani, hogy az étcsokoládé a kérdésében ecsetelt előnyös táplálkozás-élettani hatásai leginkább egy színes, egyéb étrendi antioxidánsokban (például vörösbor - polifenolok, színes zöldségek, gyümölcsök, E-vitaminban gazdag olajok stb.) gazdag étrend részeként működnek, hiszen egyetlen "csodaétel" nem létezik.

Ön milyen "csokoládéétrendet" tart optimálisnak?

Alkalmanként (heti kétszer-háromszor), mérsékelt (körülbelül 3-4 dkg) mennyiségben, elsősorban főétkezés részeként desszert gyanánt fogyasztva a csokoládé része lehet a kiegyensúlyozott tápanyagösszetételű étrendnek. 2002-es adatom van a hazai éves egy főre jutó csokoládéfogyasztásról ami megközelítőleg 4 kg/fő/év

Csokoládéfüggõség - sokat hallani róla, mégis aránylag keveset tudunk a jelenségrõl. Létezik egyáltalán?

Tudományos bizonyítékok nem támasztják alá hogy létezne csokoládéfüggőség, mert hihetetlenül nagy mennyiségű csokoládét kéne elfogyasztani ahhoz, hogy a pszichés függőséget potenciálisan kiváltani képes összetevők (koffein, tiramin, fenil-etilamin) ilyen dózisban jelenjenek meg a szervezetben. Az elvégzett klinikai vizsgálatok szerint a csokoládé szeretete bizonyos genetikai sajátossághoz kötődik.