Ismeretlen borok megismerése

Egy helyi borkereskedő interneten kezdte hirdetni és forgalmazni a Loire völgyének kevésbé ismert borait, amelyek nem rendelkeznek a bordói, burgundi vagy Rhone-völgyi fajták hírnevével.

Ám a Loire völgyében több mint 500 kilométer hosszúságban - a közép-franciaországi Roanne városától az atlanti parton lévő Nantes-ig sokkal több szőlősbirtok található, mint az UNESCO világörökségi listájára is felkerült francia borvidékek híres kastélyai körül.

Közéjük tartozik Muscadet, Bourgeuil, Chinon, Anjou és sok más gazdaság, amely igen sok szőlőfajtából készít bort. E borok közös vonása talán az, hogy viszonylag frissen fogyasztják őket, jobbára maguk a franciák. Népszerűségük még magában Franciaországban is korlátozott, és a verseny a többi helyi és külföldi borral igen heves, mind az üzletekben, mind a több mint 200 elektronikus borforgalmi portálon.

Ez nem tartotta vissza Sébastien Chedozeau-t attól, hogy szeptemberben honlapot nyisson, kizárólag Loire-menti borok forgalmazására. "A borkereskedőkkel beszélgetve úgy találtam, szükség lenne arra, hogy kifejezetten a Loire-menti borokat népszerűsítsük, bemutassuk sokféleségüket, a szőlősgazdák mesterségbeli tudását, a borok aromáit és a régiók változatosságát - nem csak egy palackot vagy egy fajtát" - mondta el a Reutersnek a férfi.

Chedozeau www.vinloireselection.com honlapja azokra a gazdákra hívja fel a figyelmet, akik elutasítják a tömegtermelést és a vegyszerek alkalmazását, de a tartós fejlődés elve és más ökológikus módszerek szerint dolgoznak. Jobbára független termelőkről van szó.

A portálon eddig több tucat vétel történt főleg párizsi ügyfelek részére, de hamarosan angol nyelvű változata is lesz a honlapnak. "El szeretném mondani az amerikai fogyasztóknak, hogy a Loire völgye rendkívül gazdag a talaj összetételének és a szőlőfajták változatosságát, zamat- és illatanyaguk sokféleségét illetően" - fejtette ki Chedozeau. "Csalogatónak megjegyzem, hogy a legjobb Loire-menti vörösborok alapanyagát ugyanaz a Cabernet Franc venyige szolgáltatja, amely a Chateau Cheval Blanc borét - a legjobb Saint Émilion fajtáét - adja. Ezeket újborként is lehet fogyasztani, de akár tíz évig is tartani lehet őket" - tette hozzá.

Chedozeau Tours városában, a Loire mentén született, önológusként dolgozott Languedoc, Chablis és Saint-Emilion borvidékeken.

A Loire-menti borok gyakran könnyű és gyümölcsös jellegűek, ilyen például a Saint-Nicolas de Bourgeuil vörösbor, míg a Muscadet dió- és pézsmaaromájú és füstös illatáról nevezetes, amely jól illik a tenger gyümölcseihez, a kagylókhoz. A Chinon vörösborok pikánsak is lehetnek.

A párizsi ivókban az emberek nem mindig tudják teljes mértékben értékelni ezeknek a boroknak az ízét, ugyanis gyakran hűtve szolgálják fel őket, mert újborok.
Forrás: MTI