"Az elmúlt nyolc évet vállalni kell"

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint az elmúlt nyolc évet vállalni kell annak hibáival és eredményeivel együtt, és fel kell építeni egy új baloldalt - Mesterházy Attila erről a Népszabadságnak adott interjújában beszélt.

Mesterházy Attila a Népszabadság hétfői számában olvasható interjúban többek között arról is beszélt, hogy be kell fejezni az acsarkodó, a másikat megsemmisíteni akaró politizálást.
Arra a kérdésre, hogy érez-e kormánypárti politikusként személyes felelősséget a Jobbik jelentős társadalmi támogatottsága miatt, Mesterházy Attila úgy vélte, részben látja az MSZP felelősségét, hiszen a Jobbik megerősödése annak is következménye, hogy olyan társadalmi problémákat fogalmaznak meg, amelyekre a párt tud meggyőző válaszokat adni, a Jobbik megoldásai viszont végzetesen rosszak. A szélsőjobboldal sok esetben fasiszta, neonáci ideológia alapján ad válaszokat - mondta a szocialista politikus, aki hozzátette, a velük való együttműködés minden, még helyi szinten is tarthatatlan.

Arra a kérdésre, hogy megadná-e ma a kettős állampolgárságot a határon túli magyaroknak, a szocialista miniszterelnök-jelölt azt válaszolta, definiálni kell, hogy a magyar társadalmi érdek miként hozható összhangba e kérdéssel. Azt egyértelművé kell tenni, hogy a kettős állampolgárság megadása ma már szimbolikus jelentőségű: az egy nemzethez való tartozás jelképe lehetne. A kérdésre - mint mondta - vissza kell térni a választások után.

A Népszavában olvasható interjúban Mesterházy Attila úgy nyilatkozott, nincs kétsége afelől, hogy a választások után lesz olyan helyzetben az MSZP, hogy gondoskodhasson a válság utáni Magyarországról. "Mindenféleképpen olyan helyzetben lesz az MSZP, hogy formálni tudja a válság utáni Magyarország képét" - mondta.

A kampányban véget vetnek az ígéretlicitnek, az emberek valódi, mindennapi problémáira kell reális megoldásokat kínálni, amelyek nemcsak jól hangzanak, de megvalósíthatók is - mondta.
"A magyar baloldal, ahogy az elmúlt húsz évben, a következő húsz évben is meghatározó párt lesz - mondta a lapnak, hozzátéve, minden egyes szavazatért meg fognak küzdeni. Kiemelte, az MSZP sikeres választási szereplésre készül, és hiszi, hogy a most meghirdetett új baloldali politika sok emberhez el fog érni.
Forrás: MTI