Douglas Fairbanks jr. 100 éve született

"Van stílusérzéke, humora és tudása. Csupa olyan tulajdonság, amelyek ritkaságszámba mennek ebben a médiumban" - méltatta egy tévékritika Douglas Fairbanks jr. amerikai színészt, aki száz éve, 1909. december 9-én született.

A való életben és filmszerepeiben is mindig elbűvölő színész nem erre a pályára készült, de a család, ahová született és a környezet, amelyben nevelkedett, nem hagyott más választást számára. Apja, Douglas Fairbanks a némafilmek nagy csillaga volt, szülei korai válása után mostohaanyának egy másik híres filmsztárt kapott Mary Pickford személyében. Első szerepét tizenhárom évesen játszotta, a film csak arról emlékezetes, milyen gyorsan levették a műsorról. A fiatalember nem keseredett el: szellemes újságcikkeket írt a hollywoodi kulisszatitkokról, majd színpadon bizonyított.

Színészi pályafutásának kezdetén elkövette azt a hibát, hogy apjához hasonlóan kalózszerepeket vállalt, eljátszotta Zorrót és Robin Hoodot - minden különösebb siker nélkül. A köztudatban és a társasági életben ekkoriban inkább azért forgott a neve, mert 1929-ben feleségül vette Joan Crawford színésznőt. A házasság négy év után ért véget, éppen amikor Fairbanks karrierje beindult. Klasszikus-konzervatív szerepeket kapott, olyan híres partnernők oldalán, mint Elisabeth Bergner (Nagy Katalin, 1934), Katherine Hepburn, Barbara Stanwyk és Betty Grable (Asszony hermelinben, 1948).

Legkiemelkedőbb alakítását 1937-ben A zendai fogoly című filmben nyújtotta, ekkor már ő is viselte a család védjegyének számító "Fairbanks-bajuszt".

Fairbanks nem elégedett meg azzal, hogy tréfás sármőröket, gáláns úriembereket és férfi szépségideálokat alakítson. Ifjú korától barátság fűzte Franklin D. Roosevelt fiaihoz, ezért az elnök a második világháború elején őt küldte Dél-Amerikába, hogy kipuhatolja az ottani politikai hangulatot. Hazatérve belépett a haditengerészethez, ahol végigcsinálta az elbai és a szicíliai partraszállást, végül kapitányi rangban, magas kitüntetésekkel szerelt le.
1945 után játszott még ugyan néhány filmben, de hamar felismerte az új médium, a televízió növekvő jelentőségét. Sikeres lett nemcsak színészként és moderátorként, hanem producerként is, s nem csak hazájában, de Angliában is, ahol 1949-ben lovaggá ütötték. Az anglománként számon tartott Fairbanks kifogástalan eleganciájáról is híres volt, többször választották a világ tíz legjobban öltözött embere közé. A hatvanas években diplomáciai küldetéseket vállalt és jótékonykodásával is kitűnt. Jóllehet több kolléganőjével, egyebek közt Marlene Dietrich-hel is hírbe hozták, ő mindig hű maradt második feleségéhez, egy iparmágnás lányához.

Utolsó filmszerepét 1981-ben játszotta, ezután már csak kétrészes önéletrajzával hívta fel magára a figyelmet. Halála előtt nem sokkal ironikusan azt mondta: "Sok ember már nem is tudja, hogy élek - de talán már nem is élek". Kilencven éves korában, 2000. május 7-én halt meg, emlékét két csillag is őrzi a hollywoodi Csillagok sétányán: az egyiket filmes, a másikat televíziós érdemeiért kapta.
Forrás: MTI