Kétszáz éves a Nagy Szent Teréz-templom

Kétszáz éves fennállását ünnepli a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz templom; ebből az alkalomból Erdő Péter bíboros felszenteli az auschwitzi megsemmisítő táborban mártírhalált halt szentté avatott apácáról, Edith Steinről, illetve Szent Ágoston püspökről elnevezett új harangokat - közölte az Esztergom-Budapest Főegyházmegye hivatala az MTI-vel.

A Király utca és a Nagymező utca sarkán lévő templom harangszentelésén beszédet mond Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi. Az esemény előtt a magyar családokért imádkoznak rózsafüzért a hívek Erdő Péter vezetésével - tudatták.

Mint írták, a harangokat vasárnap délelőtt helyezik a toronyba. Az ezt követő hálaadó szentmisét Juliusz Janusz apostoli nuncius mutatja be, amelyen elhangzik Haydn Nelson-miséje a Budai Ciszterci Szent Alberik kórus és a Caritas Collectio Kamarazenekar előadásában.

Az ünnepségsorozat során pénteken Szent Teréz és magyar szerzők műveiből hallhatnak részleteket az érdeklődők Oberfrank Pál színművész irodalmi estjén. Szintén pénteken mutatja be a szentmisét Beer Miklós váci megyéspüspök, aki megáldja a templom padjait is, melyeket a jubileum alkalmából, a hívek adományaiból újíttatott fel a plébánia.

Az eseménysort Morva Péter vasárnap esti orgonakoncertje zárja.

A templom építése 1801-ben kezdődött Kasselik Fidél tervei alapján. 1809-re az építmény már használhatóvá vált, a belső kialakítás pedig Pollack Mihály terve alapján zajlott 1824–31 között. A toronysisak Ybl Miklós alkotása. Rudnay Sándor hercegprímás rendeletére 1822-ben a templom titulusát Avilai Szent Terézre változtatták.
Forrás: MTI