A legnagyobb oltás

A H1N1 tovább terjed Európában, Ukrajnában a betegek száma még mindig emelkedik. Hazánkban pedig az a kérdés, hogy a meglévő vakcinával beoltassuk-e magunkat, vagy sem. Bohózat, vagy józanság?

Ezen év áprilisában, Mexikóból indult ki a H1N1 vírus legújabb, és a jelek szerint a legveszélyesebb válfaja, mely az A(H1N1) elnevezést kapta. A vírus átterjedt az Egyesült Államokra, majd Európára is. Jelen pillanatban talán a legsúlyosabban fertőzött ország a szomszédos Ukrajna, ahol 81 ezer személy szenved a betegségben, közülük 2341 embert ápolnak kórházban, és eddig feltételezhetően 48 ember halálát okozta. Az esetet súlyosítja az a tény, hogy Ukrajna nem rendelkezett oltóanyaggal, a járvány teljesen felkészületlenül érte. ( Habár még mindíg nem derült ki egyértelműen, hogy H1N1 pusztít szomszédainknál.)

A stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) nyilatkozatában közölte, hogy a járvány már minden Európai Uniós tagországot elért, április óta 389 ember halálát hozták összefüggésbe az H1N1-el, világszerte pedig már 6005 halálos áldozatot követelt a kór.

Angus Nicoll, az ECDC influenza elleni védekezéssel foglalkozó koordinátora a napokban elmondta, hogy Európában az új típusú influenzának 40 ezer halálos áldozata lehet.

Magyarország

Hazánk ugyan rendelkezik saját készítésű ellenszérummal, de hetek óta az a kérdés, hogy milyennel. Egymással szögesen ellentétes nyilatkozatok látnak napvilágot, az ellenzék kormánypárti összeesküvésről beszél, míg a kormány szerint az oltóanyag biztonságos, és csak az ellenzék lát, valamint terjeszt rémeket. Megszokhattuk a politikai csatározást, az újdonság a jelen helyzetben annyi, hogy most az egészségünkkel, pesszimistább megközelítésben az életünkkel játszadozik a politika.(Más kérdés, hogy amúgy is...)

Az oltást igénylők száma az előzetes várakozásokkal szemben kifejezetten csekély volt, köszönhetően a rossz, és egymással ellentétes nyilatkozatoknak. Az ukrán állapot mégis meghozta a kedvünket, hogy beoltsuk magunkat, viszont kiderült: nincs mivel. Székely Tamás, egészségügyi miniszter múlt hét szerdán jelentette be, hogy aznap estére az ország összes patikájában kapható lesz az új influenza elleni vakcina, mind a 2357 patikában. Összesen 6 millió vakcináról van szó. A jelek szerint azonban ennek csak egy töredéke került a gyógyszertárakba.

A  cég

A hazai vakcina gyártását az Omninvest KFT. teljesíti, a kormány 25 évre titkosított szerződést kötött a céggel, ám napokban feloldásra kerül a szerződések egy része, melyből remélhetően azt is megtudhatjuk, hogy ki a gyógyszergyártó cég tulajdonosa.

Németh Zsolt, az Omninvest szóvivője a HirExtra kérdésére elmondta, hogy cégének semmilyen kifogása nincs a szerződés titkosításának feloldása ellen, hiszen ahogy fogalmazott, nem a cégének volt „perverziója” a titkosítás.

Az alábbiakban egy ismert médiaszemélyt, és az utca emberét kérdeztük meg, hogy mi a véleménye kialakult helyzetről, beolttatja-e magát, vagy sem?

Soma: Semmi pénzért nem oltatom be magam, és a gyermekeimet sem. Tömeghisztérikus projekciónak tartom, pont úgy, mint a parlagfű allergiát. Ez nem más, mint egy óriási biznisz. Aki vezethető, azt vezessék, köszönöm szépen, én nem kérek az oltásból. A legsötétebb üzletek egyike a hadiipar mellett a gyógyszer-maffia biznisz. Tőlem akár fel is fordulhatnának, mert még fájdalomcsillapítót sem veszek be.

Kiss Gáborné, nyugalmazott eladó: Mindenki mond mindenfélét, nagyon nehéz eldönteni, hogy mi a jó nekünk. Ugye Ukrajnában most nagyon sokan megbetegedtek, de itthon azt hiszem, nincsenek betegek, vagy legalábbis nem sokan. Amíg nincs járvány, addig én kivárok. Hátha addig egy jobb gyógyszert találnak ki.

A politikai huzavona tehát tovább folytatódik, kérdés az, hogy milyen eredménnyel. Beoltatjuk magunkat, vagy sem? Mindenki döntsön saját belátása szerint, csak fontos, hogy mindezt idejében tegye.