"Magyar varázslat"

A hagyományos magyar néptáncokat bemutató bátai Sárköz együttes föllépésével rendeznek ünnepi előadást a Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulójához kapcsolódva vasárnap Szófiában, a Katonai Színházban.

Móger Ildikó, a Szófiai Magyar Kulturális Intézet igazgatója, a program szervezője az MTI-nek elmondta, hogy a bolgárok nagyon szeretik a népi táncokat, a Sárköz együttes pedig nagyszerű, autentikus táncokat mutat be.

Műsorukon sárpilisi, rimóci, rábaközi és somogyi táncok mellett az Üveges tánc is szerepel. A Sárköz tájegység legdélebbi településén működő Bátai "Sárköz" Néptánc Együttes 1932-ben alakult meg Bátán, gyökerei a Paulini Béla nevével fémjelzett Gyöngyösborkréta mozgalomig nyúlnak vissza - jegyezte meg az intézetigazgató.

Hitvallásuk a folyamatosság, az elkötelezettség, a minőség a népi hagyományok továbbvitelében, a néptánc és a népi hagyományok folyamatos kutatásában és ápolásában - olvasható az együttes honlapján.

A szófiai közönség az előadáson megismerkedhet a Sárköz-Báta-viselettel is, amely virágkorában az ország egyik legpompásabb, legparádésabb viselete volt. A női öltözék anyagát eredetileg Lyonból, díszeit Saint-Étienne-ből hozatták, a férfiak angliai tükörposztóból készült öltözéket viseltek, de a XX. század fordulójától mindinkább átvették a városi viseletet.
Forrás: MTI