Ezért választjuk a Jobbikot!

Sokan sok helyről kérdezték már, hogy mi a Jobbik sikerének a titka, vagy hogy szavazhat ennyi ember egy szélsőjobboldali pártra? A válasz roppant egyszerű: sok ember számára ők jelentik az egyetlen megoldást.

A civil szféra már nem bírja

A Transparency International, és a Freedom House nem bírta tovább. Számukra ennyi volt, kész, kiszálltak a pártfinanszírozási törvény megreformálásból. Az ok egyszerű: a törvényhez 2/3-os többség kell, de a Fidesz kihátrált belőle, és saját javaslattal állt elő, amit rajtuk kívül, szokás szerint a kutya sem fog megszavazni.

A két nemzetközi, köztiszteletben álló, befolyásos szervezet ugyanis megpróbálta a lehetetlent: összeszedte az összes párt javaslatát arra vonatkozólag, hogyan lehetne megreformálni az ország legkorruptabb eljárását - vagyis a pártok kampányfinanszírozását - és az egyező pontokat egy közös javaslatcsomagba gyúrva megpróbálta elfogadtatni azt a pártokkal. Az indok egyszerű: a parlamentbe bejutott politikai pártoka 2006-os választásokon csak reklámra legalább 7,3 milliárd forintot költöttek, holott összesen nem költhettek volna többet, mint 1,544 milliárd. A papírokon persze forintra pontosan ez az összeg szerepelt...

De nem csak erről van szó. Ha a BKV-s végkielégítéseket, a magának csónakázó-tavat építtető polgármestert, ingatlanmutyikat, a csókosok rendszerét, az ORTT pályázatát, vagy csak a közbeszerzés hihetetlenül korrupt világát nézzük, akkor már kinyílik az ember zsebében a bicska, és valami mást akart. Teljesen mindegy hogy mit, csak mást, mint a jelenlegei MSZP-Fidesz-MDF-SZDSZ. És ilyenből jelenleg két választása van: az LMP és a Jobbik.

Jön a gőzhenger és a gárda


LMP-s módszer
Schiffer elmondta, hogy az LMP-nek már tavaly novemberben, kicsivel a a nyilvánosságra lépése után volt egy 12 pontból álló korrupció ellenes javaslatcsomagja. 2009 tavaszán a párt hat kérdést intézett a miniszterelnökhöz, aki még az első félévere ígérte a korrupció ellenes törvényjavaslat benyújtását. Az LMP kérdéseire azonban sem írásban, sem a mostani javaslatban nem érkezett válasz. (LMP közlemény-részlet)
A két választás közül azonban az LMP ez idáig elvérzett: bár minden jelentősebb ügyben felszólalt, jogi lépést tett és alternatív javaslattal szolgált (amivel a Jobbik sok esetben adós maradt), de a jelenlegi politikai elit fel sem figyelt rá. Szavaik a Parlamentben ülők egyik fülén bementek, a másikon pedig ki.

Ez történt a mostani pártfinanszírozásos ügyben is, hisz a két szervezet több LMP-s javaslatot is feldolgozott a reformpróbálkozásban. Ezzel ellentétben a Jobbikra mindenki felfigyel a Parlamentben: a párt neve legalább ezerszer elhangzott már a honatyák szájáról, a képviselők érezhetően tartanak is tőlük, és ha a gárda valahol feltűnik, abból országos hír kerekedik - a népnek pedig ez tetszik.

De nem ez a legfőbb ok. Hanem az, hogy a nép tehetetlen dühében már lassan lámpavasra lógatna fel az Andrássy úton minden korrupt politikust, ami igen közel áll a Jobbik ígéreteihez. Ha a valóságban ezt nem is csinálnák meg az emberek, azért egyéb, józanabb elképzeléseik még vannak.

Például annyi pénzből, amennyit a korrupció elvisz a közbeszerzésből, simán fel lehetne fogadni pár megtermett embert. Ők kapnának egy antikorrupciós képzést, és végigülnének minden közbeszerzési „tárgyalást”. Ha valami csúnyaságot látnak, akkor pedig egy apró kalapáccsal meglegyintenék a mutyizni próbálkozók kezét. Nem annyira, hogy eltörjön a keze, csak annyira, hogy minden egyes aláírásnál érezzen némi fájdalmat, amely emlékezteti arra, hogy lopni csúnya dolog - főleg az adófizetők pénzéből.

Már a Parlamentben

Természetesen ilyeneket nem fog tenni a Jobbik, ám ahhoz mindenképpen elég tökösnek látszanak, hogy keményen fellépjenek a korrupció ellen. Ez pedig már bőven elég lenne minden választónak ahhoz, hogy újabb négy évre bizalmat adjon nekik. Ugyanis annyit biztosan elértek a parlamenti pártok, hogy a Jobbik jövőre négy évre bekerül a parlamentbe. Sőt ha minden így folytatódik, és lesz még pár BKV, vagy ORTT botrány, akkor lehet hogy létszámban is ők lesznek a Fidesz legnagyobb ellenzéke.

Mert ha jobban megnézzük, akkor a Jobbik támogatottsága úgy emelkedett, ahogy a politikai botrányok száma - és az erőszakos bűnözés - szaporodott. Ez pedig azt jelenti, hogy a politikai pártok és a köztörvényes bűnözők kéz a kézben juttatták és juttatják be a Jobbikot a Parlamentbe. Mert ha a düh eluralkodik az embereken, és a helyzet ellen nem tudnak semmit tenni, akkor valaki olyat választanak, aki tud. Még akkor is, ha azok egyéb nézeteire korábban csak a lakosság 1-2 százaléka volt kapható.