A Jobbik felmosta a padlót a többi párttal

A tegnapi események egyértelmű és fölényes győztese a Jobbik volt. Nemcsak ő volt az egyetlen, aki sikeresen vette be a belvárost, de a rendezvényük szervezettsége olyan profi volt, ami Európa bármely más részén is megállná a helyét.

Tegnap a Jobbikon kívül minden párt kihátrált a belvárosból, hogy még véletlenül se legyen konfrontáció, és hogy „ had dúljon csak a csőcselék magában”. Nos a „csőcselék” nem igazán hozta a papírformát, hisz egy olyan megemlékezést hoztak össze, ami kenterbe verte az eddigi összes ’56-os pártrendezvényt - még akkor is, ha csak mérsékelten szólt magáról ’56-ról.

A Jobbik médiahasználatának bravúrját már az EP kampány ideje alatt is láthattuk, amikor is kampányfilmjük vérprofira sikeredett - szemben a többi párttal, akik legjobbja sem tudott egy erős közepesnél jobbat összeütni. Most ugyanezen tehetségüket a felvezető zenében csillogtatták meg, amelynek összehozása többet ért, mint bármilyen beszéd, ami utána elhangzott. A beszédrészletekkel tarkított, főgonosz elleni harcra készülő, muzsikával megspékelt, buzdító jellegű himnusz olyan hatással volt az emberi lélekre, hogy akaratlanul is hős forradalmárnak érezte magát - még akkor is, ha nem értett egyet a Jobbik filozófiájával.

A beszédek is profi színvonalat ütöttek meg: Vona érezhetően megtanult szónokolni, Morvai nem böfögött baromságokat, és a többi felszólaló is teljesen rendben volt - mármint retorikailag. Megemlékezett egy ’56-os forradalmár, külföldi nacionalista pártok vezetői éltették ’56-ot és egy magyarul mondott „Szebb jövőt!” mondattal búcsúztak - ráadásul a francia részt kivéve a tolmácsok teljesítményén sem sírta el magát az ember, mint tavaly.

A máshol kötelezően és unalmasan elszavalt versek itt életet kaptak: a Walesi bárdokat perzselőbben elszavalni nem lehetett volna, és a 12 éves versmondó kisfiú is messze lekörözte felnőtt társait. Lázongás és verekedés nem volt, a gárda is békésen sorakozott fel - mindenféle rendőri ígéret ellenére.

Ha október 23-át bármilyen párthoz is akarnánk kötni, akkor jelenleg leginkább a Jobbikhoz lehetne. Az ünnep lényegét a Jobbik megértette, és egyetlen profi huszárvágással birtokba vette azt - az ellenállás legkisebb jele nélkül. De hol van ilyenkor a többi párt, amelyeknek elvilekben legalább ugyanennyi jussa ez az ünnep?