Közpénzből jönnek a tüntetők?

Közpénzből fizetik a résztvevők utazási költségeit a Fidesz szombati budapesti demonstrációjára, amelyen az önkormányzatokat érintő megszorítások ellen tiltakoznak - mondta Frankné Kovács Szilvia, az MSZP Tolna megyei országgyűlési képviselője szombaton Szekszárdon, sajtótájékoztatón.

"Tudomásunk szerint az ország minden részéből érkeznek önkormányzati dolgozók, és ismereteink vannak arról, hogy egyes megyékben közpénzből fizetik az utazási költségeket" - mondta a szocialista politikus, aki Nógrád megyét említette példaként.

Nagyon el lennék keseredve, ha általánossá válna, hogy közpénzből fizetnek pártrendezvényeken való részvételt - tette hozzá.

Az MTI kérdésére, van-e bizonyíték a közpénz felhasználására, azt mondta: "nem állítottam, hogy én tudom, hogy ők fizetik; mi úgy tudjuk, hogy ez önkormányzati forrásból van".
A Kossuth téri demonstrációval kapcsolatban Frankné Kovács Szilvia aggályosnak nevezte azt is, hogy azt a Fidesz pártoktól független közigazgatási dolgozók részvételével rendezi meg.

A képviselő hangoztatta: nem kérdőjelezi meg a véleménynyilvánítási szabadságot, "de ha véleményüket szeretnék kinyilvánítani, nem feltétlenül egy politikai párt segítségével kellene ezt megtenni".

Az MSZP-s politikus kitért arra: a "kampányrendezvényre" nem csak a Fidesz készül, hanem "szélsőjobboldali szövetségese, a Jobbik is". Frankné Kovács Szilvia szerint a Fidesz "ezzel ismét megnyitja a kaput az utcai politizálás előtt, nem törődve ennek a következményeivel".

A képviselő megjegyezte: a tüntetés tulajdonképpen értelmetlenné vált, hiszen a kormány folyamatosan tárgyal az önkormányzati érdekképviseleti szerveivel, és több olyan probléma megoldottnak tekinthető, amelyre hivatkoznak a tüntetés szervezői. Példaként a gyermekétkeztetést említette, amelynek már visszaállították a normatíváját.
Forrás: MTI