Kiszámíthatóbb támogatási rendszert!

Az európai és hazai támogatási rendszer felülvizsgálatáról akar tárgyalni mintegy száz civil szervezet állami, kormányzati szervekkel.

"Tiltakozunk az egész hazai támogatási rendszer kezelési struktúrája ellen, amely mostani formájában egy mélyen feudális - alárendelt, megalázó viszonyt teremt a program megvalósítói és a támogatást közvetítők között" - áll a hétfőn az MTI-hez is eljuttatott petícióban, amelyben követelik azt is, hogy a tárgyalások idejére azonnal függesszék fel a civil szervezetek ellen indított szabálytalansági és végrehajtási eljárásokat.

Mint olvasható, a szervezek szerint a rendszer "a teljes bizalmatlanságra, a jelentős erőfölény korlátlan érvényesítésére, a segítés helyett az értelmetlen, túlzó kontrollra, a drákói szigort érvényesítő szűklátókörűségre, az egyoldalúságra épül, azaz a civilek biztosítékainak, méltóságának teljes hiánya jellemzi".

A szervezetek méltatlannak nevezik, hogy az ellenőrzések rendszere nem tisztázott, csak a pályázó számára vannak időkorlátok. Kifogásolják, hogy "az ellenőrzési eljárások során a lebonyolító szervezet elképesztő szakmai, adminisztratív, ügyviteli és egyéb hibákat követ el minden következmény nélkül". A pályázókat ugyanakkor gyakran apró hibákért szigorúan büntetik - írták.

Szerintük elfogadhatatlan, hogy a pályázati kiírásokat a projektek lebonyolítása során módosítják. Ugyanakkor a pályázat keletkezésekor még nem létező törvényeket kérnek számon menet közben.

"Alkalmi és bizonytalan alkukkal teli a rendszer. A civil pályázók belekényszerülnek ezekbe, azért, hogy küldetésüket, programjukat legalább részben megvalósíthassák" - áll a dokumentumban.

A petíciót Herczog László szociális miniszternek, Varga István gazdasági miniszternek, Vági Mártonnak, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnökének, valamint Lebovits Gábornak, az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának címezték.

A 15 kezdeményező szervezet között van a Civil Kollégium Alapítvány, a Collegium Martineum, a Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület és a Felső Kiskunsági Közösségi Munkások Egyesülete. Csatlakozott hozzájuk több mint hetven szervezet, köztük a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyarock Dalszínház, a Magyarországi Roma Parlament és a Védegylet.

Hétfőn hét civil szervezet ugyancsak a NFÜ elnökéhez, a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterhez, valamint a szociális és munkaügyi miniszterhez fordult nyílt levélben. Ebben - a szervezetek tájékoztatása szerint - az Ökotárs Alapítvány, az Autonómia Alapítvány, a Kárpátok Alapítvány - Magyarország, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, a Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetsége Civil Foglalkoztatási Műhely, a Közösségfejlesztők Egyesülete, valamint a Szövetség a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az NFÜ a TÁMOP-5.5.1. pályázati felhívást indoklás nélkül és határozatlan időre felfüggesztette, éppen a beadási határidő napján.

A civilek szerint így újabb uniós források lehívása és felhasználása kerülhet veszélybe. A civil szervezetek "nyomatékosan kérik a pályázat felfüggesztésének nyilvános indoklását, a döntés azonnali eltörlését és a beadási határidőre beérkezett pályamunkák elbírálásának folytatását - a felhívásban meghatározott ütemterv szerint - az illetékesektől" - írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Hétfőn délelőtt tartották az Állampolgári részvétel hetének nyitórendezvényét, amelyen civil szervezetek "a kiszámíthatóbb és kevésbé gyilkos pályázati és elszámolási rendszerért" demonstráltak.
Forrás: MTI