Kimagasló fizetések munka nélkül az MTV-nél

Pálffy István és Baló György az Magyar Televízió legismertebb arcai. Még sincsenek képernyőn jó ideje. Vajon mennyi pénzt fizet az adófizető azért, hogy ne lássa e két profi újságírót? Kiderítettük.

Baló György és Pálffy István nincs a képernyőn jó ideje mégis kimagasló fizetéseket kapnak. Az MTV honlapja betartva a kormányrendeletet ugyan nyilvánosságra hozta a vezetők fizetését ám sok mindent elfelejtett közétenni. Így például a vezetők fizetésével megegyező nagyságú összegeket keresők kimaradtak a listából. A HírExtra most megteszi ezt az MTV helyett.

A Magyar Televízió államilag finanszírozott cég. Mint ilyen kötelező tudnia minden adófizetőnek, hogy mire is költik a pénzét. Ki és mennyit kap azért, hogy ott dolgozhat. Rudi Zoltán, volt elnök javadalmazásáról már beszámoltunk, ahogy megemlítettük Gundel Takács Gábor két lovon ülését is. Most az ismert szerkesztő-műsorvezetőket vesszük sorra.

Baló és Pálffy keresete

Baló György
Az MTV Híradójánál kezdett el dolgozni, előbb gyakornokként, majd szerkesztő-műsorvezetőként. 1975-től az MTV külpolitikai szerkesztőségének munkatársa, később a szerkesztőség helyettes vezetője lett. Ebben az időszakban többek között a Panoráma, a Stúdió és a Hírháttér szerkesztő-műsorvezetője is volt. 1989 és 1990 között az MTV 2-es csatorna igazgatója és a televízió választási irodájának vezetője, majd 1991-ig a Napzárta főszerkesztője volt. 2000–ben visszatért a Magyar Televízióhoz, szerződéses műsorkészítőként dolgozott, működése során az Aktuális és a Záróra című műsorok készítésében vett részt. 2002-ben a Magyar Televízió kulturális igazgatójává nevezték ki. Ezen kívül 2002-től 2003-ig A Hét című heti közéleti műsor főszerkesztője, majd 2005 és 2007 között Az Este, majd A Szólás Szabadsága című közéleti-politikai háttérműsoroknak, ill. a Kedd 21 nevű közéleti vitaműsornak dolgozott.
Baló György kétségtelenül a magyarországi televíziózás egyik legképzettebb szereplője. Közéleti, bel- és külpolitikai jártassága megkérdőjelezhetetlen. Ám több mint fél éve nincs képernyőn miközben havi 1,8 milliós fizetést folyósított neki a köztévé közpénzből. Egy ilyen tudású szakember kapjon is ennyit - ha dolgozik.

Ugyanez a helyzet Pálffy Istvánnal. Ő jóval hosszabb ideje eltűnt az MTV stúdióiból, mégis havi 1,65 milliós keresettel van bejegyezve az augusztusi összesítő táblázat szerint. Mi több, havi 50 ezer forintig a mobil költségeit is állja a cég valamint 150 ezer forint gépkocsi használati juttatást is kap. Nyilvánvaló, hogy mindketten elismert médiaszemélyiségek, nézőcsalogató arcok. Fizetésük ugyan az átlagember számára soknak tűnik, valójában azonban egyáltalán nem kiugróan sok.

Ám mindez akkor igaz, ha meg is dolgoznak érte. Úgy fizetni havonta ekkora összeget az állampolgárok zsebéből, hogy nem kapnak érte semmit, nincs mögötte munkavégzés, a mai gazdasági helyzetben egész egyszerűen röhej.

Köztes út?


Vagy képernyőre kell tenni őket, engedni azt, hogy folytassák a munkájukat, és ezzel esetleg nagyobb nézettséget elérni, vagy meg kell válni tőlük. Nincsen köztes megoldás. Az állam pénze nem játékszer, és (ez esetben) nem is jótékonysági segély. Arról már nem is beszélve, hogy ha státuszban vannak, és elvileg dolgoznak a televíziónak, akkor ezalatt nem szerződhetnek el máshova, nem kamatoztathatják tudásukat máshol. (Igaz, Gundel Takács valahogy csak megtette.)

Pálffy István
1988-tól 1997-ig a Magyar Rádió munkatársa volt. Később rovatvezetője a Krónika c. műsornak, szerkesztőségvezető, valamint a Rádió oktatási osztályának vezetője. 1992-től 1997-ig műsorvezetője volt az MTV Magyarországról jövök, illetve A Hét c. műsorainak. 1997 és 2002 között pedig a TV2 Tények, Jó estét Magyarország! szerkesztő - műsorvezetője és hírigazgató helyettese. 2002-től az MTV Híradójának műsorvezetőjeként dolgozik.
Baló ugyan elindított egy műsort az MR1-ben ám a rádióval kötött szerződésében kikötötték, szerepvállalásának összhangban kell lennie a tévés vállalásaival. Információink szerint új műsorral fog előrukkolni. Valamikor…

Tény, hogy egy műsor elindítása nem két napos folyamat. Az, hogy valaki nincsen a képernyőn, nem jelenti, hogy effektíve nem dolgozik és csak sütteti a hasát. Ám ha ennyi pénzt kifizetünk, joggal várhatunk eredményeket is. Mindenesetre meglátjuk milyen változásokat hoz az őszi szél Pálffy és Baló számára, és kíváncsian várjuk mit fogunk mi látni a pénzünkért.

És…


A fent említett fizetésekben nincsenek benne a különféle prémiumok. Erről személyekre lebontva nincsenek pontos adataink, de a HírExtra úgy tudja, az elmúlt egy hónapban csak jutalmakra 300 millió forintocskát fizettek ki.

Az MTV történetet folytatjuk…